ДКЕВР: Парното и топлата вода могат да поевтинеят с 5 - 7% от 1 юли

  • 10 април 2012 11:22

  • 503
  • 1
ДКЕВР: Парното и топлата вода могат да поевтинеят с 5 - 7% от 1 юли
© Булфото

"Не по-късно по 1 юли ще се отрази намаляването на цената на газа за крайните потребители". Това каза председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев на открито заседание на комисията.

"Цената се формира по конкретни договори. Потребителите ще усетят намалението, но трябва да се мине съответната процедура", каза той.

Според него цената на топлинната енергия може да намалее с между 5 и 7% от 1 юли. "Ако нямаме резки промени на цените на горивата на световните пазари, тази цена трябва да се запази и до началото на отоплителния сезон от 1 октомври", каза Семерджиев.

"Ако 10-11% е намалението на газа, би трябвало със същия процент да се отрази намалението и на потребителите. Въпросът е - кога и какви ще бъдат конкретните цифри. Топлоенергията се намалява с друг процент за различните дружества", обясни Семерджиев.
Той допълни, че очаква с нетърпение да идва по-евтин газ и това да се отрази на всички по веригата. "Когато получим точни данни, това ще бъде отразено по съответната процедура. Чакаме процедурата. При нас няма конкретни данни как са намалели цените, когато имаме данни, ще дам информация как ще се промени цената на газа", посочи Семерджиев.

„Булгаргаз” продължава да трупа недовзет приход и в момента цената на газа в България е ниска за потребителите. В момента цената на природния газ е най-благоприятна за потребителите, заяви още Семерджиев.

"За тези, които предпочитат да им се отчита всеки месец разходът за топлофикация, би трябвало да се даде тази възможност". каза Семерджиев. "Тези, които предпочитат един път годишно, каквато е практиката в повечето европейски страни, нека да го правят един път годишно", каза той.

Последвайте канала на

503 1

Коментари 1

Добави коментар
Анонимен

2012.04.10 | 14:26

1
Хаха, такова животно няма. По-скоро ще измислят нещо друго което да компенсира това, например увеличение на студената вода или някакви други такси или данъци. Това е да замажат очите на хората след предстоящото увеличение на тока!

Добави коментар

Водещи новини