Вълна от оставки заля ДСБ

  • 09 април 2012 14:11

  • 4937
  • 10
Вълна от оставки заля ДСБ
©

Разпадът в ДСБ продължава с пълна сила. След като неуспелият кандидат-кмет за София на Иван Костов Прошко Прошков обяви намерението си да напусне формацията, Даниел Митов се превърна в поредния, който се отлюспва от партията на Командира.

Така общо четирима високопоставени членове на ДСБ напуснаха Иван Костов в рамките на седмици. Те мотивираха оставките си в писмо изпратено до novini.bg. Ето и мотивите:

"При създаването си ДСБ пое амбициозни ангажименти – да стане алтернатива на фасадната демокрация, да формулира нова национална кауза, да изгради десница отвъд дневния ред на политическия преход. За жалост, нито една от тези цели не беше осъществена. С течение на времето ние се превърнахме от общност на каузата, в клика, която търси само и единствено собственото си оцеляване. И, което е по-лошо, превърнахме избирателите си в заложник на политика, която вместо да заплашва, легитимира политическата фасада с предсказуемата си критика и непоследователното си поведение.

През 2011 г., в кампанията за кметските избори в София ние се опитахме да предложим политика от ново поколение, политика, която да е в крак с времето, а не изгубена в прехода. Това усилие срещна съпротивата на апарата на ДСБ, който направи всичко възможно тези избори да бъдат провалени.

В началото на 2012 г. се опитахме да повдигнем дебат за случващото се в ДСБ и десницата, за липсата на кауза и за заплахата да оставим най-активната част от българското общество без политическо представителство. Дебат обаче не се случи. Вместо това, ни беше отговорено, че вече няма да се „инвестира“ в нас.

Никога няма да приемем, който и да е, да представя нашето участие в политиката като своя инвестиционна програма. Обидата от тази метафора и от лекотата, с която тя беше произнесена от лидера на ДСБ, не ни дава никакво основание да продължим да бъдем част от политическата сила, която преди осем години учредихме.

Като напускаме партията си, ние не абдикираме от българската политика. Не напускаме общността, с която споделяме общи политически ценности и няма да прекратим усилията си да открием новия смисъл на българската десница. Дължим това на хората, рискуващи да останат без глас в политическия процес.

Ние сме и винаги ще бъдем част от поколението израстнало по митингите, с желание политиката да бъде предлагане на решения, а не задкулисно лабораторно занимание. Вярваме, че с нашите усилия и с усилията на други млади хора, скоро България ще има своя силна и истинска десница", пишат в писмото си четиримата напуснали Даниел Митов, Прошко Прошков, Христо Ангеличин и Петър Николов.

Последвайте канала на

Novini.bg
4937 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
тъп

2012.04.10 | 15:02

10
Алоо....... админи, уебмастери и т.н. Как мога да прочета статията без това жълто лайно, наречено djagi да е пред очите ми непрекъснато. То бива спам, ама толкова .....

2012.04.10 | 15:01

9
Една партия, която включва в редовете си бивши комунисти не може по никакъв начин да бъде дясна! В България не съществува истинска десница. Стратегията на комунистическата партия е разработена много преди 10.11.1989г. В нея основно място заема планът да се създаде изкуствена опозиция (за пред света), в която да влязат и хора с прогресивно мислене, но основното ядро да си остане на агентите на ДС. Народът ни е търпелив, с робско самосъзнание. Румънците застреляха Чаушеску, а ние вдигнахме паметник на Тодор Живков - какво повече да се коментира? Докато има покорен народ теглото на българите ще продължава!
ДА ПОЧИСТИМ БЪЛГАРИЯ

2012.04.10 | 15:00

8
Да почистим България от стари курви ,от дърти педераси ,от мръсни грабливи мутри от тъмносиньочервената мъгла , иначе както казва Цветанов българите няма да ги има, ще останат само циганите,защото на днешните не им пука за българите а само за бонусите.

2012.04.10 | 14:58

2
КОСТОВ ЩЕ БЪДЕ СЛЕДВАЩИЯ ПРЕМИЕР НА БЪЛГАРИЯ !!! САМО ТОЙ МОЖЕ ДА НИ СПАСИ ОТ КРИЗАТА ЗА ВТОРИ ПЪТ СЛЕД 1997 Г ДАВАЙ КОСТОВ , МАЧКАЙ ТЪПИТЕ МУТРИ. ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ЩЕ ГЛАСУВА ЗА ТЕБ
В отговор на Коментар #3

2012.04.10 | 15:00

7
КОСТОВ ЩЕ БЪДЕ СЛЕДВАЩИЯ ПРЕМИЕР НА БЪЛГАРИЯ ,а един мармот завива шоколада в станиол,после подаде шоколада на червената шапчица,да го занесе на баба си в гората;-)......ТОЗИ БАНДИТ НА СНИМКА НЕ ИСКАМЕ ДА ГО ВИЖДАМЕ,НА НЯКОЙ ИМ СЕ ПРИВИЖДА ПРЕМИЕРСКИ ПОСТ ;-)
Мао

2012.04.10 | 14:59

6
Едва ли някой ще гласува за него след като е намесен в планът ран. И не само той, а и др. видни политици които трябва да се оттеглят от политиката.
Браво

2012.04.10 | 14:59

4
Браво браво,най-после се осъзнахте.
Намбър 1

2012.04.10 | 14:59

5
Един по един и накрая да си остане само циганина Костов. Не искам да му гледам черната мазна физиономия в следващия парламент!
Дани-Бани...

2012.04.10 | 14:58

3
"Плъховете първи напускат потъващия(според тях)кораб"!Това е проблем на всички партии!Те се разпадат пред очите ни,по различни за всяка от тях,причини!При някои има криза в идеологията им,заради несъстоятелността на идеите им в дългосрочен план!Членовете им нямат опора в някаква идеология,а следваха само лидера си,за да получат бързо реализация,или облаги!В момента,когато лидерът им започваше да губи позиции(и морални и политически),"отпътуването"на симпатизантите им се засилваше!Например,живота доказва ,че крайния национализъм,не може да бъде национална кауза!А нормалния национализъм,го има във всяка партия-тоест,само с национализъм държава не може да се гради!Най много,да изгради у народа ни,нетърпимост към различните от него!И да ни вкарва в маса други проблеми-и вътрешни и външни!!Само при ДСБ въпросът е друг(според мен)!Тя има стабилна дългосрочна идеология-борба за утвърждаване на най доброто от европейските ценности!Но това означава също така-борба за промяна на ценностната система на един цял народ,което е нереалистично в краткосрочен план!Това автоматично я поставя пред"въпроса на Каравелов"-кое по напред-"перото или револвера",тоест,първо с къртовски многогодишен труд да се разясняват идеите й,да се повиши "културното ниво",и чак тогава да се надява да реализира идеите си с реална власт-или само да се разчита на гнева на улицата от управлението на левите и "псевдодесните"(условно-на револвера)и да се опитват да го оглавят!Вторият метод беше изпробван по времето,когато на власт беше СДС,когато се оказа,че ако няма достатъчно хора с по висока култура,които не се влияят от популизъм,клевети и лъжи-тези идеи няма как да се реализират!Точно това разбраха някои от по младите активисти на ДСБ,които поискаха по активна политика от ръководството й (без да са наясно ,каква по точно),за" спечелване умовете и сърцата"на хората!Те са прави да искат това да стане по бързо-и заради собствената си реализация,и заради нетърпението си!!За разлика от идеите на другите партии обаче, идеите на ДСБ,имат бъдеще!Трагедията ни е,че тези идеи са свързани с повишаване общата култура на българския народ,тоест с необходимостта от неопределено време за къртовска просветителска работа за бъдещето!Точно това (според мен),предизвиква напускането на младите,способни и жадни за реализация лидери в ДСБ!Това е обективната истина за ДСБ(според мен),а не въпросът-ЗА КОСТОВ ИЛИ ПРОТИВ КОСТОВ!Вкарването на партията във"форсирани"действия,само ще я довърши!Нужна е търпелива работа,докато хората не усетят,че само ДСБ може да им даде надежда за бъдещето !Дали в ДСБ ще има достатъчно мъдрост да се разбере това-това е въпрос от национално значение за бъдещето на България...(според мен)!

2012.04.10 | 07:31

1
дългата ръка на Цв.ЦВ - РЗС, АТАКА, а сега и ДСБ . . . . Ми като има с какво да им дърпат конците-ги дърпат

Добави коментар

Водещи новини