Хранели децата от бирени бутилки с биберон в Дома в Плевен

  • 09 април 2012 10:41

  • 4309
  • 8
Хранели децата от бирени бутилки с биберон в Дома в Плевен
© Булфото

Децата от плевенския Дом “Майка и дете” са били хранени с бирени бутилки, върху които имало биберон. Това признали служители от персонала на институцията, но се оправдали, че това било само няколко дни, съобщава “Телеграф”.

Миналата седмица домът беше посетен от здравния министър Десислава Атанасова, след шокиращ доклад от Агенцията за закрила на детето. Атанасова завари в пералното на дома купища опикани чаршафи, което я накара да се усъмни, че в дома са знаели за идването й.

Тежката запарена миризма на урина се усеща навсякъде и все повече се засилва с приближаването на детските стаи. Шестият етаж е най-страшният. Там лежат и не мърдат около 50-ина бебета и малки деца с най-тежките заболявания – хидроцефалия, синдром на Даун, синодром на Птеригиум, паралич и др.

Болестите са деформирали телцата им и затова са в кошарите. От някои се чува тежко дишане и хъркане. За да издържи човек на гледката, трябва да събере цялото си хладнокръвие, на което е способен, и да стиска зъби.

“Вижте ги, това са болни деца. Как ще направиш човек от него?”, обяснява медицинската сестра Сакине Надбиева, показвайки деформираните крачета и ръчички. Няколко от тях по думите й щели скоро да си отидат, нямали шанс.

За миризмата на урина Сакине казва, че било нормално. Освен това самите деца имали миризма заради уврежданията. За твърдението, че децата били недохранени, Сакине казва, че ги хранят по 5-6 пъти на ден с шише с биберон. Шишето е пълно със сухо мляко и вода. Жената го подава на няколкомесечно дете. То е с несъразмерна спрямо тялото глава, тъй като страда от ходроцефалия.

“Има деца, на които не можеш да отвориш устата, как да му сложиш биберона? Половин час седиш и се мъчиш да го нахраниш”, разказва Сакине. Тя признава, че миналия август наистина са хранили децата с шишета от бира с биберон, защото имали по-голяма вместимост. Но ги използвали само няколко дни.

Последвайте канала на

4309 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
беееееее

2013.08.20 | 22:00

8
Тая овца си прави PR кампания на гърба на клетниците. Сигурно има възможност да се подобрят нещата и за децата и за персонала, но едва ли ще стане по този начин. Проблемите са много и основен ангажимент на госпожата е да спре източването на оскъдния финансов ресурс от богати политици и олигарси, а не да кърши ръце и да се прави на жалостива. Всеки който е гледал болен на легло знае колко много усилия и пари изисква това. Дано покрай пи-ар кампанията въведат някое подобрение.
LAZY

2013.08.20 | 22:00

7
Ами че те пикаят в леглата! Как няма да мирише бе?! Колко интересни заключения ми вадят! Вземете се скрийте и се не явявайте повече...! :)

2013.08.20 | 22:00

6
Ми като няма пари за нормални бебешки шишета с какво да ги хранят? Гладни ли да ги държат? А иначе е права, това са болни деца и не могат да се излекуват явно, както има болни възрастни с лудниците, така има и болни деца, които после стават болни възрастни.
Diana

2012.05.15 | 13:32

5
Факт-болни са...,но нямат право на човешко отношение ли???Никой не е застрахован ,че ще се роди и ще бъде здрав... Нека отношението ни към ХОРАТА да бъде такова,каквото бихме искали да получим самите ние!
Големия Лук

2012.04.16 | 00:54

4
Как ше няма пари за шишета ве хахахахахахаха :D Но за мерцедеси, апартаменти и кожени обувки и якета винаги има. Пусти заплати, не остава нищо за пластмасови шишенца. Как може една от тех да не се беше сетила че в Плевен точно продават масово 4-литровки кола. Пластмастови, меки. Еж к'ва вместимост имат! Те със стъклени бутилки ще избият зъбчетата на децата :(
кой

2012.04.16 | 00:52

3
нямам думи!
koko

2012.04.16 | 00:52

2
грозна история

2012.04.16 | 00:52

1
Ужас, колко жесток може да бъде животът!

Добави коментар

Водещи новини