Лекари спасиха бременна жена в Благоевград

  • 04 април 2012 12:51

  • 902
  • 2
Лекари спасиха бременна жена в Благоевград
©

Бременна жена на крачка от смъртта спасиха лекари от Отделението по реанимация в МБАЛ-Бургас. Заради рядка физиологична особеност на организма се наложило екипът да извърши почти невъзможна интубация (въвеждане на тръба в дихателните пътища по време на анестезия).

В световен мащаб хората с такива физиологични особености са едва от 3% до 5% от цялото население на Земята и при тях интубацията на практика е невъзможна. Екипът в състав д-р Бойка Панова и д-р Даниела Люцканова обаче се справил блестящо и успял да спаси пациентката и бебето й от сигурна смърт.

32-годишната Е.Д. постъпва в лечебното заведение на 29 март, бременна в деветия месец. Наложило се е спешно секцио, при което упойката задължително е обща (пълна). Спиналната анестезия се поставя само при планови операции и в случая не е била възможна. При опитите за интубация екипът установява, че рядката анатомична особеност не позволява поставянето на стандартна тръба в дихателните пътища, наложило се е използване на други методики и техники с които разполагат само в една висококвалифицирана интензивна клиника каквато е бургаската реанимация.

След операцията се включват и УНГ - екипи, които правят трахеостомия - въвеждане на специална тръбичка в трахеята чрез кожен разрез на шията за осигуряване на дишането. По този начин горните дихателни пътища се отделят от долните, за да могат да се възстановят от интубацията.

Два дни жената е дишала през канюлирания отвор на трахеята, но в момента единственото, което напомня за първото й раждане е малък козметичен шев на шията. Жената е родила момченце.

Последвайте канала на

902 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Николай Петров

2013.09.04 | 13:29

2
Браво на лекарите в този случай!
ivana

2012.04.05 | 23:35

1
bravo na lekarite mnuspexi i za napred

Добави коментар

Водещи новини