До 10 години за шофьори отнели живот на пешеходна пътека

  • 04 април 2012 12:49

  • 547
  • 0
До 10 години за шофьори отнели живот на пешеходна пътека
©

Законодателна промяна в Наказателния кодекс предвижда наказание - лишаване от свобода от 3 години до 10 години, в особено тежки случаи, когато са нарушени умишлено правилата за движение и по непредпазливост се причинява смърт. Това съобщи в парламента председателят на парламентарната Комисия по вътрешен ред и сигурност Анастас Анастасов.

Завишава се наказателната отговорност и когато пътнотранспортното произшествие е причинено от неправоспособен водач или е извършено на пешеходна пътека. Все по-често пешеходци, голяма част от които деца, намират смъртта си на пътя като пълноправни участници в движението, каза Анастасов.

Предлаганите промени в Наказателно-процесуалния кодекс са пряко следствие от внесените поправки в Наказателния кодекс, които забраняват споразумение за всички престъпления, при които е причинена смърт. Така се избягва възможността за смекчаване на наказателната репресия спрямо лицата, извършили деяние с такъв тежък резултат.

В периода от 2005 г. до 2008 г. загиналите годишно по вина на такива водачи са се увеличили от 75 на 124, а ранените – от 917 на 1022. През 2009 г. са загинали 92 души (10,2% от общо загиналите по вина на водачи) и са ранени 814 (9,4%). Загиналите при пътнотранспортни произшествия по вина на неправоспособни водачи, са 2,3 пъти повече от тези, по вина на водачи, употребили алкохол.

Последвайте канала на

Novini.bg
547 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини