Френски ислямисти искали да отвлекат еврейски съдия

  • 03 април 2012 14:15

  • 743
  • 0
Френски ислямисти искали да отвлекат еврейски съдия
©

Група от предполагаеми френски ислямисти, задържани в петък при полицейска акция, планирали да отвлекат еврейския магистрат Албер Леви от Лион, съобщава днес радио "Европа 1" и Ер Те Ел, цитирани от Ройтерс.

Леви е заместник-председател на първоинстанционния съд в Лион, уточнява "Европа 1". Според източници, близки до разследването, еврейският магистрат е наблюдавал дело, по което един от задържаните ислямисти е бил осъден през юни 2010 г на една година затвор, посочва Франс прес. Тринайсет от 17-те задържани в ареста радикални ислямисти се явиха днес в съда за разпит по обвинения в престъпно сдружаване за извършване на терористичен акт и притежание на оръжие, посочва АФП. Вили Брижит, осъден през 2007 г. на девет години затвор и заподозрян за планиране на атентати в Австралия през 2003 г., няма да бъде разпитван, отбелязва Ройтерс. Заподозрените са членове или симпатизанти на радикалната ислямистка групировка "Форсан Ализа", разформирована през февруари от министерството на вътрешните работи.
Според прокурора на Париж Франсоа Моленс, групата няма връзка с 23-годишния французин Мохамед Мерах, който уби седем души миналия месец в югозападна Франция, посочват Асошиейтед прес и ИТАР-ТАСС. Но френският президент Никола СаркозиНикола Саркози   Никола Саркози - Политик и президент на Франция (2007-2012 г.). Роден в Париж на 28 януари 1955 г. в все пак прокара връзка между двете афери в интервю за телевизия Канал + , в което се зарече да изкорени всички форми на радикализъм след
убийствата, извършени от Мерах. "Решихме да проявяваме нулева толерантност," подчерта Саркози, цитиран от Ройтерс.

Последвайте канала на

БТА
743 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини