Делян Добрев: Ще отменим забраната за добив на конвенционален газ

  • 02 април 2012 08:16

  • 4066
  • 21
Делян Добрев: Ще отменим забраната за добив на конвенционален газ
© Булфото

Преговорите в Москва не бяха лесни, но не бяха и толкова трудни, колкото очаквах. Резултатите в крайна сметка бяха много добри за България.

Това каза в сутрешния блок на БНТ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор:.

Той призна, че първата му седмица като министър е била много трудна заради казусите “Горубсо-Мадан" и "Белене". "На разговорите с руския вицепремиер Игор Сечин въобще не стана въпрос за неустойки. Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 и Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г са се разбрали да не се стига до съдилища и за нас двамата остана да уточним детайлите по отказа ни от проекта. До края на месец април ще се направят всички сметки по проекта и ще покрием разходите, които е направила руската страна дотук. Ще има Седми блок на АЕЦ "Козлодуй" и отсега започваме да работим за това. Има техническа възможност това да бъде почти готовият реактор за АЕЦ "Белене", което обаче ще отнеме време", каза още Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор:.

Той отрече твърденията на левицата, че след години ще се наложи да внасяме електроенергия от Турция. Икономическият министър уточни, че страната ни разполага с достатъчни мощности, които да покрият вътрешното потребление. "Ние сме една от страните, които пилеят електроенергия, затова енергийната ефективност трябва да се превърне в приоритет за нас", добави той.

Министърът на икономиката каза, че в доклада на консултанта HSBC няма категорично становище дали проектът "Белене" е щял да бъде печеливш, а там се разигравали различни сценарии с много условности. "Никой нямаше изгода от отлагането на решението за "Белене", от това всички бяха губещи", категоричен бе Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор:.

Той заяви, че очаква тази седмица парламентът да разреши добива на конвенционален газ в България. "Ако специалистите и еколозите ни убедят, че добивът и на шистов газ е безопасен, не виждам защо мораториумът трябва да остане. В резултат на разработването на находища от шистов газ в САЩ например цената на синьото гориво там е доста по-ниска, отколкото у нас", посочи икономическият министър.

Той уточни, че договорената отстъпка в Москва е 11% е средно за всички количества природен газ, които получаваме от Русия. "Ще купуваме газ на цена под 500 долара. Това не ни обвързва с нищо, ние така или иначе искахме да ускорим проекта "Южен поток", заяви още Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор:.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4066 21

Коментари 21

Добави коментар

2012.04.25 | 10:42

21
ОЩЕ ЕДИН ТЪПАНАР ОТ ЧЕТАТА НА МУТРАТА.СКРИИ СЕ БЕ КРЕТЕНИНО ТИ СИ 100 ДУПКА НА КАВАЛА.
St

2012.04.25 | 10:42

20
Не ни трябва изобщо строителство на нова атомна! Населението у нас постоянно намалява, производствените мощности също. Ако се санират и старите жилищни блокове, за какъв недостиг на ток се говори тогава!

2012.04.25 | 10:42

19
Затвориха една дупка за крадене на пари от Белене,и сега отварят нова дупка за крадене на пари от изграждане на 7 блок на Козлодуй.Да не би този 7 блок да струва стотинки.И там ще потънат милиарди левове.Пренасочете тези милиарди в българската икономика в дребния и среден бизнис,та дори и за в бъдеще да внасяме ток да можем да си го плащаме като белите хора.Даже ако внасяме може и по-евтино да плащаме.
Александар

2012.04.25 | 10:41

18
Че то няма мораториум върху нормалния газ?!?! Писна ми от простотията на сегашния кабинет....... До номер 2: Санирането не е точно като манна небесна - като се санират ще ти падне потреблението на домакинствата с около 20% ПРЕЗ ЗИМАТА, а теззи които не са в панелки? А ако си купя електромобил? Потреблението ще расте още ;)
sai

2012.04.25 | 10:41

17
А бе, какво сте го лапнали тва саниране, все едно е кой знае какво? Голям праз, че са ви санирали сградата, когато ДКЕВР ви вдига сметките за ток, всяка година с по 10-12 процента. Плюс това, за санирането се води пропаганда не случайно. Там ще се излеят доста парички, които ще отидат при едни фирми, които са близки до властта. Те ще си спечелят конкурсите, ще санират с некачествени материали и ще си заминат за топлите страни. А вие ще си останете с пръст в уста. Да не говорим, че това, дето го разправя мутрата - пожарникар, че санирането ще спаси сградите от бутане, отново е признак на въпиюща некомпетентност. Как точно една изолация и мазилка ще променят качествата на материала, от който са направени панелите? Преди време си спомням, че правихме ремонт у един приятел, дето живееше в панелка, та във фугите между панелите намерихме цели, не отваряни чували с цимент хвърлени там за "уплътнение"...
Радо

2012.04.25 | 10:40

16
От санирне има нужда но не всеки може да се бръкне по пет бона за да се извърши тази услуга аз живея на първият етаж и си смених всички дограми и санаирах. Мога да ти кажа че има разлика от преди хубавото е че съм на първият етаж и свърших тази работа сам без да прибягвам до строителни фирми подмяната на дограмите и санирането което е 30кв.м ми излезе общо 2500 лв. Лошото е че хората нямат пари иначе санирането запазва панелките да не рушат иначе арматурата излиза навън водата не прощава на нищо. Панелните блокове не са лошо строителство просто са занемарени като ръждясат заварките от водата която влиза почват да се рушат а ако има саниране се спира достъпа на вода и влага. Дано се оправят нещата и хората да си свършат тази работа.
бре

2012.04.25 | 10:39

15
преди лижехме гъза на руснаците ,сега лапаме кура на американците . големи политици имаме .........
т

2012.04.25 | 10:39

14
Министреее, то в САЩ и бензина е по-евтин, ама нас това не ни грее. Казвал съм и преди: това, че ще имаме(евентуално) газ- не означава, че ние ще си го добиваме, и че ще е по-ниска цената
чук

2012.04.25 | 10:39

13
"Ако специалистите и еколозите ни убедят, че добивът и на шистов газ е безопасен, не виждам защо мораториумът трябва да остане - ВСИЧКО ЩЕ СИ КАЖЕШ ПЛЕХАР МАЛОУМЕН!БЕШЕ ЯСНО ЧЕ ТОВА Е ВРЪТКАТА ЗА БЕЛЕНЕ! ДА ДУПЧИМ ЗА ШИСТОВ ГАЗ!
инж.

2012.04.25 | 10:39

12
Министъре, на оня свят ли ще си занесеш парите бре, кажи си колко ти платиха? Дадоха ли ти да пиеш от отровните химикали, министъре,?

2012.04.25 | 10:38

11
6istov gaz ama do Sofia 6te dup4ite,tam ima mnogo
Кирил

2012.04.25 | 10:37

8
Не е необходимо да се дупчи, а само да се пъхне по една тръба в задника на всеки и газова криза никога няма да има. Слонът произвежда 1000м3 метан на ден.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини