Номинираният за шеф на НЗОК се вижда като диригент (обновена)

  • 27 март 2012 17:23

  • 2554
  • 2
Номинираният за шеф на НЗОК се вижда като диригент (обновена)
©

Предложението на ГЕРБ за директор на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е д-р Пламен Цеков.

Номинацията бе обявена на брифинг след заседание на парламентарната група на управляващите. Цеков е народен представител от ПГ на ГЕРБ.

Освен него за поста бяха спрягани още имената на депутата Красимир Петров, както и на Калина Пенчева, директор на дирекция "Лекарствена политика" в здравното министерство.

НЗОК е без директор, след като на 22 февруари 2012 г. парламентът прие оставката на д-р Нели Нешева заради скандала около бонусите.

След обявяването на номинацията д-р Пламен Цеков каза, че постът е не толкова горещ, колкото отговорен. "Касата е натоварена със страшно много очаквания и това, което за момента успяваме да кажем на обществото е, че освен прозрачна, дейността на Касата трябва да бъде и разбираема. Сами си давате сметка, лекарствата - как се формират цените им, колко объркана беше самата методика. Това, което ще бъде моя цел, е именно прозрачност, разбираемост и да знае всеки един - какво може да очаква от Касата, тоест да не бъде натоварена с повече очаквания от това, което тя може да даде", добави Цеков.

Той посочи, че вижда ролята на шефа на Касата като диригент, който трябва да дирижира един оркестър. "Ако успеем добре да сработим участниците в този оркестър, ще се получи една добра симфония. Ако не успеем, ме чака съдбата на предишните девет управители. Смятам да реформираме екипите в НЗОК. Надяваме се, да реформираме така екипите, че всеки да носи отговорност, всеки шеф на екип - да носи отговорност, да отговаря за действията си и да може с достойнство да изпълнява задълженията си и хората да знаят - какво могат да очакват от конкретния човек, а не само шефът на касата да отговаря. Искам да се запозная с начина на формиране – каква законодателна основа е имало за възнагражденията, как са се формирали тези възнаграждения, по какъв начин се акумулират средствата за допълнителните възнаграждения. Лично аз смятам, че допълнителни възнаграждения трябва да има, но те трябва да бъдат по-скоро символични, а не в такива размери, които да надвишават няколкократно основното месечно възнаграждение", каза още Пламен Цеков, като уточни, че самият той няма да взима бонуси.

Номинираният за нов управител на НЗОКпосочи и че ще работи за намаляване цените на медикаментите. "Ние не можем да кажем със сигурност - колко ще се намалят цените, но трябва да разработим такива механизми. Трябва да си дадем ясна сметка, че не винаги е възможно да свалим цената на, да речем, един продукт, който е уникален на пазара, производителят е един, няма заместител. Тогава много трудно можем да влияем върху цената. Но ще опитаме да го направим в следващите два месеца, така че да дадем ясен отговор на всички - каза Цеков.

Здравният министър Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право, заяви, че си е дала срок, в който да предложи на парламента законодателните промени, и срок, в който да промени Наредбата за цени и ценообразуване и Наредба номер 10, които касаят регулацията в лекарствената политика. Тя се надява, че до месец ще има реални резултати. Атанасова каза, че по отношение на случая с наркопоправката, свързана с името на д-р Пламен Цеков, производството е прекратено, прокуратурата се е произнесла, и това трябва да бъде забравено.

От своя страна Цеков заяви, че разчита на подкрепата на опозицията, ще се вслушва в техните предложения, ако са конструктивни и се надява да има добър диалог с колегите си.


 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2554 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Montanski

2012.03.29 | 13:51

2
А сега да видиме ломският дофтор, бивш царист, настоящ гербераст, дали ще махне от поста "Директор" на РЗОК в Монтана настоящата шефка, която с фалшиви документи е назначена на този пост! В момента има дело срещу нея, което е спечелено на 2 инстанции, и се чака решението на ВАС! Ако не вярвате, вижте! Дори вестниците писаха за нея като за втора Калина Илиева, клонирана в Монтана! Това, което вършат герберастите, е позор!
Dani

2012.03.29 | 13:51

1
поредния малоумник!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини