Фермерии фалират заради вносно мляко

  • 23 март 2012 19:16

  • 1528
  • 2
Фермерии фалират заради вносно мляко
©

Българските производители на мляко или ще трябва да намалят драстично цената под 50 ст. за литър, или да фалират. За това алармираха пазарджишки млекопроизводители, които са уведомили за проблема всички институции, пише в. "Стандарт".

След удара с вноса на мляко от Унгария в Северна България, а вече и в Южна, започват да се усещат ударите от румънския внос, оплакаха се традиционни производители от бранша. На север от Стара планина мандрите вече изкупували литъра по 50 стотинки, докато в Южна България все още държали цена 60 ст., но това било възможно за още един месец. Просто изкупвачите казват, че румънското мляко е на същата цена и дават по 50 стотинки, оплакаха се млекарите. Те имат сериозни съмнения, че продуктът се смесва с вода и се слагат заместители и добавки. Стига се до парадокса фермите от трета група с по-ниско качество да си издояват кравите и да продават млякото на улицата за 1,20 лв., което също подбива бранша, жалваха се фермерите.

Информацията за вносното мляко стигнала и до земеделското министерство, а в момента държавата се чудела как да защити родното производство. Една от алтернативите е рамков договор за изкупуване на краве мляко с цени, обеми на производство и срокове на плащане. В магазините цената на млякото също пада, макар че не е нормално да ни го изкупуват по 0,50 лв., а във веригите да е по 2,50 лв., жалват се производителите.

Последвайте канала на

1528 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
тираджия

2012.03.24 | 13:00

2
ами не смесвайте млякото с вода.даже тука бабичките от селата го правят тоя приом.а най-потърпевш за кой ли път е потребителя.затова си купувам вносно прясно мляко винаги.не че не съм давал 2-3 пъти пари и на уж пройзводители но винаги резултата от закупеното от тях мляко е жалък.
Критикът

2012.03.24 | 12:52

1
Само така ! В западна Европа вземат в пъти по-високи заплати от нас работят със ултрамодерни технологии и не кръщават прясното мляко като нашите фермери със вода или палмова мазнина и пак е по-евтино от нашето българското ! Така че си правете сметката кой лъже че пред фалит и кой не е пред фалит от 22 години и вместо да бачка се чуди за какво да стачкува !

Добави коментар

Водещи новини