Втори сме по най - скъпи жилищни кредити в Евросъюза

  • 20 март 2012 21:07

  • 1731
  • 0
Втори сме по най - скъпи жилищни кредити в Евросъюза
©

България се нарежда на второ място след Унгария в класацията по най-скъпи жилищни кредити за домакинствата в Европейския съюз.

Тези данни станаха ясни от последната статистика на Европейската централна банка (ЕЦБ) за януари 2012 г., пише "Труд".

Средното ниво на годишния процент на разходите (ГПР) в евро, който включва не само лихвата, но и таксите и комисионите, у нас е 8,89%, докато в другите страни от ЕС е около 4%. По-напред от България е единствено Унгария с ГПР в размер на 12,5%, и то за кредити във форинти, тъй като ЕЦБ не разполага с данни за заемите в евро. ГПР във всички останали страни членки е под 6%. Най-ниска е цената на жилищните кредити в Люксембург - 2,38%.

Евтин заем за жилище може да се изтегли също във Финландия, Ирландия, Австрия, информира "Труд".

Основната причина кредитите у нас да са втори по скъпотия е валутният борд. Той не дава възможност на БНБ да отпуска евтини заеми на търговските банки, както прави например Европейската централна банка. В момента тя рефинансира европейските трезори срещу 1% лихва. Освен това те могат да заемат ресурс и от европейския междубанков пазар, където лихвите са около 1,5%. У нас обаче ефективен междубанков пазар на практика няма. Значително намаляха и кредитните линии от банките майки в Европа. Така 2/3 от евровия ресурс на трезорите у нас идва от спестявания. Депозитите формират и 90% от левовите средства на банките.

България е първенец по нива на лихвите по депозитите на домакинствата, става ясно още от статистиката на БНБ и ЕЦБ. Средният ефективен лихвен процент за влогове до 2 г. в евро у нас е 4,85% през януари 2012 г., докато в другите страни от ЕС нивото му е около 2-3%. Сравнително скъпи са спестяванията също в Кипър, Швеция, Португалия, Ирландия, а най-евтини са в Люксембург, Естония и Австрия.

От данните на ЕЦБ прави впечатление, че маржът между лихвите по депозитите и кредитите за домакинствата у нас е към 4%, докато в другите страни от ЕС е 1-2%.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1731 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини