Над 3300 българи лежат по затворите в чужбина

  • 20 март 2012 07:34

  • 1594
  • 1
Над 3300 българи лежат по затворите в чужбина
©

Над 3300 българи лежат по затворите в чужбина. Това са предимно мъже, задържани за трафик на наркотици или за източване на банкови карти, показват официалните данни на външното министерство.

От годишните отчети на посолствата ни става ясно още, че 1622-ма души изтърпяват наказания по влезли в сила присъди, пише в. "Монитор".

Посочените цифри варират във времето - едни биват освобождавани, други задържани, уточниха още от външното министерство. Освен това за някои случаи те не получавали информация.

„За да получите реалния брой българи, задържани в чужбина, трябва да умножите данните на Външно поне по две", коментира адвокат Ивайло Дерменджиев, който е българският защитник на задържания в Бразилия за трафик на кокаин Гълъбин Боевски. Според него неофициално в чуждите затвори лежат около 7000 българи.

От ведомството на Николай МладеновНиколай Младенов Николай Евтимов Младенов е избран за министър на външните работи от 41-ото Народно събрание на 27 потвърдиха, че при тях пристига информация за едва 40% от провинилите се зад граница нашенци. Изпращането на сведения от държава, в която има задържан български гражданин, се извършва в съответствие с член 36 на Виенската конвенция за консулските отношения, т.е. когато криминално проявеното лице желае това и когато уведомяването е допустимо съгласно националното законодателство на съответната страна.

Има и случаи, в които България няма сключени договори за правна помощ с дадената държава и властите там отказват да предоставят официална информация за задържаните българи и техните провинения. В рамките на Европейския съюз този въпрос е много добре регулиран от Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест. В съответствие с тях се обменя информация относно задържани и осъдени лица. Централен орган по Европейската заповед за арест е Министерството на правосъдието, обясниха още от външното министерство.

Данните показват, че най-много български граждани, изтърпяващи наказания по влезли в сила присъди, има в Гърция ­ 310 души. След това се нарежда Полша с 300 български затворници, Германия ­ 158, Испания ­ 144, Турция - 112. Основно те са за престъпления, свързани с трафик на наркотици и източване на чужди банкови карти.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1594 1

Коментари 1

Добави коментар
Ani

2012.03.21 | 09:29

1
Нов интернет портал - търсачка подобна на Google ще дели 50% от приходите си с регистрираните потребители.Регистрирайте се с поканата в края на този пост, поканете приятели и печелете от 7-ми април 2012!Уникална възможност, не се изискват никакви вложения или даунлоад.Всеки нов приятел, който ще поканите с персоналния си линк, увеличава факторът по който ще се изплащат парите ви!Всеки месец, като заплата!Лесно е, става за минута!Успех! От безплатна проба глава не боли, може пък и да не лъжат?: Вашата покана е тук: http://signup.wazzub.info/?lrRef=1d85596b

Добави коментар

Водещи новини