Рекетьор на Дарина Павлова прогонен от САЩ

  • 09 юни 2011 18:26

  • 5821
  • 1
Рекетьор на Дарина Павлова прогонен от САЩ
©

43 837 българи са били изгонени от 52 страни за 10 г. от 2001 до 2010 г., показа разследване на "24 часа". Освен тях има сънародници, осъдени зад граница, пожелали да се върнат да лежат в затвор тук.

Венцислав К. е един от изгонените ог чужбина 43 837 българи. Той вероятно отдавна е забравил историята, заради която е върнат от затвора в Оукдейл, Луизиана преди 15 г. Днес, за да се спаси от миналото, е заминал чак за Швеция. Никой в родния му Свищов не подозира в какво се е замесил преди 19 г. - бил един от рекетьорите във Вашингтон на Дарина Павлова и Тошо Недялков, който бе зам.-шеф на "Информационно обслужване" при кабинета "Станишев".

"За мен това е травмиращо минало, не желая да се връщам към него. Човекът е получил заслуженото. Не искам да знам къде е и с какво се занимава", каза вчера за "24 часа" Недялков. Случаят е известен сред българските емигранти в САЩ като "Млад космонавт", защото от 1992 до 1994 г. Недялков е бил президент на Международната фондация на младите астронавти там.

И изнудвачът не иска да гледа в миналото. След принудителното си завръщане в България започва работа като международен шофьор. Пътува без проблем по света, но не и в САЩ. От няколко години е в Швеция, казаха негови близки. Той не е действал сам, а с друг българин, който според американските съдебни архиви се нарича Людмил. В същите архиви пише, че през 1992 г. двамата са рекетирали Дарина Павлова, а след това се насочват към Недялков, който от 1991 г. работи като консултант от дома си в Маклийн.

През февруари 1992 г. той и семейството му се връщат за няколко месеца в България. Когато се прибират на 26 април , намират телефона прерязан, а системата за сигурност повредена. На другия ден получава тайнствено обаждане.

Мъжът нарича себе си Джовани. Представя се като член на влиятелна италианска фамилия, който имал важни новини за Недялков. Уговарят да се видят след 3 дни. На следващия ден се обажда друг мъж. Той се представя като Вальо и също иска среща. Двамата се виждат в "Кристал сити Мериот". По думите на Вальо в Ню Йорк съществува българска организация, решена да убива имигранти, за които вярва, че са откраднали червени пари. Организацията била се свързала вече с руската и италианската организирана престъпност, за да изпълнят наказанието.

След срещата Недялков не се връща вкъщи, а спи в колата си на паркинга на метростанцията "Фолс чърч". На другия ден се среща с Джовани във "Вилард хотел" във Вашингтон. Тайнственият непознат потвърждава казаното от Вальо, че е член на влиятелна италианска фамилия, която била потърсена от българска организация в Ню Йорк.

Задачата била Недялков да бъде убит. Семейството на Джовани отказало, но но неговият бос Джон Готи имал интересно предложение - да пазят българина срещу заплащане. Според Джовани българската организация предлагала за убийството $ 50 000. Спасителите били готови да го защитават срещу $ 60 000. Според съдебните архиви това били 10% от годишния доход на Недялков и семейството му.

Джовани допълва, че иска още $ 20 000 да спре наркокомплот срещу българина. Кокаинът щял да бъде поставен в камината на къщата, изнудвачите щели да кажат на властите и той щял да бъде обвинен в незаконна продажба на дрога. За да се спаси, трябвало да брои $ 20 000 до 5 ч същия ден. Изнудвачът и жертвата се качват на колата на Недялков и отиват до близката банка.

Банковите правила обаче не позволяват да бъдат изтеглени повече от $ 2000. Пари отказват и от друга банка. Джовани е смутен. Титулярят на сметката обещава да набави парите скоро. Джовани го предупреждава да мълчи иначе е мъртъв.

На следващия ден Недялков тегли още пари. Джовани ги взема същата вечер от дома му.

След няколко дни Джовани отново се обажда и иска среща. Този път Недялков взема жена си, която се е върнала от България. Срещата се състои в "Кристал гейтуей Мериот". Джовани настоява за останалите пари. В уговореното време Джовани пристига с нов зелен "Мерцедес 300Е". Тръгват заедно към банката, където Джовани настоява чекът да бъде издаден на името Людмил Б., което според съдебния архив е истинското му име

6 седмици по-късно дъщерята на Недялков намира касетка, на която е записан гласът на Джовани. Той настоява за последните $ 5000, които да му бъдат дадени към 10 ч вечерта след няколко дни.

Тогава приятел съветва Недялков да се свърже с полицията. Така се стига до намесата на ФБР.

Операцията трае няколко часа. Обажданията на Джовани са записани от агенти на ФБР, които се прикриват близо до къщата. Часове след това рекетьорите са арестувани.

На делото като свидетел е призована и съпругата на Илия Павлов Дарина. Тя разказва, че преди време Людмил се обаждал и на нея и се представял като таен ФБР агент. Казал й, че хора от българското правителство се интересували от богатството на мъжа й и той е готов да й помогне. За да засили страха й, й казал, че влиятелна българска група действа в САЩ и неотдавна в Маклийн е убит друг български бизнесмен. Дарина обаче не поддава.

Венцислав и Людмил са осъдени съответно на 55 и 70 месеца затвор и са пратени зад решетките в Оукдейл, Луизиана. Единият излиза от затвора на 19 август 1996 г., а другият - на 3 септември 1997 г. Веднага след това са депортирани.

Дарина Павлова и зам.-шефът на "Информационно обслужване" в кабинета "Станишев" Тошо Недялков са били рекетирани в САЩ от Венцислав К. и Людмил Б., които по-късно са депортирани.

Последвайте канала на

Novini.bg
5821 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.12.16 | 23:02

1
Почти 44 000 прогонени. Ама ние сме били уникални в чужбина. леле. Направо сме чудо.

Добави коментар

Водещи новини