Февруарските сметки за парно по-високи и от януарските

  • 14 март 2012 15:38

  • 947
  • 3
Февруарските сметки за парно по-високи и от януарските
©

Февруарските сметки за топлинна енергия на столичани са средно с 2% по-високи спрямо тези за януари.

Това сочат данните на Изчислителния център на "Топлофикация София", съобщават от пресцентъра на дружеството. От там казват, че по-високите сметки отново са заради рекордните студове.

Данните на НИМХ към БАН показват, че средномесечната денонощна температура в София е била -3,4 °C, с което този февруари се нарежда на трето място в статистиката на най-студените месеци февруари от 36 години. През февруари 2012 г. компанията е доставила на абонатите си 605 390 МВтч топлинна енергия, което е с 2% повече спрямо януари 2012 г., когато потреблението на столичани е било 591 219 МВтч.

Данните на Изчислителния център на "Топлофикация София" показват, че близо 64% от абонатите на дружеството ще получат сметки за февруари 2012 г. до 150 лв. Изчисленията са правени според прогнозните дялове на абонатите, определени по реалното им потребление от предходния отоплителен сезон или заявени от самите потребители.

Окончателните индивидуални сметки за топлинна енергия ще бъдат ясни след отчитането на уредите в жилищата на абонатите в края на отоплителния сезон и изготвянето на изравнителните сметки. Тогава тези, които са консумирали по-малко енергия от определения им прогнозен дял, и са платили повече, ще си получат парите обратно. Абонатите, които са заявили нулев прогнозен дял, но са запазили обичайното си потребление, трябва да знаят, че през зимните месеци тяхната консумация на топлинна енергия на практика се плаща чрез сметките на съседите им.

Експертите на "Топлофикация София" са изготвили модел, в който на базата на ежемесечни реални отчети на консумацията в една сграда, експериментално бяха заложени нулеви прогнозни дялове за два апартамента, въпреки че там се запазва характера на потреблението. Това автоматично увеличава дяловете на останалите съседи и съответно месечните им сметки с до 50%.

От топлинното дружество посочват, че експертите им са на разположение на абонатите при възникване на въпроси или необходимост от индивидуална проверка на сметките.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
947 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Топлонификация

2014.02.02 | 19:39

3
Според прогнози на синоптиците от южен гибралтар и според проведено социологическо проучване, се очаква Юли и Август месец да са с рекордно ниски температури, на база минаващото течение гълфстрийм през кораловите рифове на южния бряг на коморските острови за последните 10 години . За това Топлофакирация предупреждава за рязък скок на сметките за отопление през тези месеци. Също така отражение на цената на отоплението за летните месеци ще даде и високата цена на яйцата от леко депресирани кокошки.
ili

2014.02.02 | 19:39

2
неясно защо,хората получават по 400 лева парно,като постоянно са се ограничавали!
ТУШ

2012.03.14 | 22:56

1
МАЛКО, НО от СЪРЦЕ !!!

Добави коментар

Водещи новини