Пореден трус на пазара на коли втора ръка

  • 14 март 2012 13:06

  • 6565
  • 11
Пореден трус на пазара на коли втора ръка
©

Пореден трус на пазара на коли втора ръка у нас прогнозират автотърговци.

Хората от бранша са категорични, че след месеци цените на колите, внос от западноевропейските страни, отново ще скочат.

Кризата в Италия, Германия и Швейцария, откъдето е и основният внос на употребявани автомобили у нас, ще се окаже пагубна за този бизнес. Все по-рядко жителите на тези страни сменят старата си кола с нова.

Според Владимир Янчовски, собственик на автокъща, пазарът на коли в чужбина е в застой почти от година, информира БТВ.

По думите му поради финансовата криза европейците употребяват автомобилите много по дълго време и се освобождават много по-късно от тях, което неминуемо се отразява и на цената.

В България тази тенденция все още не се усеща - автокъщите са затрупани с коли стар внос. Очаква се липсата на евтини автомобили в Италия, Германия, Швейцария да се усети до няколко месеца.

Янчовски уверява, че не става въпрос за изкуствено вдигане на цените, както става при агнешкото месо, например, а за естествено развитие на ситуацията на европейския пазар.

В момента автотърговците в Благоевградско реализират продажби все по-рядко и разчитат предимно на купувачи от Македония и Гърция.

За да стимулират продажбата на автомобили търговците продължават да предлагат и атрактивни промоции, като безплатна смяна на маслото и гаранция на двигателя за 6 месеца.

Последвайте канала на

Десислава Станева
6565 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар
разбирач

2013.06.22 | 12:40

11
булшит!
kvazer

2013.06.22 | 12:40

10
vsi4ki prekypva4i sa bokluci

2013.06.22 | 12:40

9
То пък щото в европейските страни хората са искали пари за старите си коли. Всичко това го правят прекупвачи албанци, турци, сърби, българи, които отварят места за стари коли там прибират им колите без пари и после ги продават на нас българите. Дори някой европейци да искат пари за втората си ръка автомобили пак източноевропейските прекупвачи са ги научили на това. Иначе в развита страна в която старият автомобил значи по-големи данъци, и като решиш да я смениш трябва да плащаш за бракуването и, а и имаш възможност да я смениш с нова никой не се занимаваше да ги продава, за него е отърване от боклук.
secutor

2013.06.22 | 12:39

8
Тоя пък каква логика вади... Значи на запад ще намалее броя на автомобилите втора употреба заради кризата, тъй като все по-малко ставали запазно европейците, които били склонни да сменят старата си кола с нова.А в България криза няма и за това все повече стават българите, които се отказват от употребяваните си автомобили за да си купят други такива, така ли? Простотия до шия. И тук хората не са прокопсали, та да купуват и автомобили.Всеки си кара с това което си има. Дават се пари за ремонти, за резервни части и за това на пътявсе по-често може да се видят много таралясници на 20 и повече години. Тоя мунчо да вземе да прочете, че цената освен от предлагането се определя и от търсенето. Като няма търсене няма никаква икономическа логика да се вдигат цените.А каква е логиката търсенето в Българиа на коли втора употреба да не намалява заради кризата, а да се увеличава,че това да предизвика повишаване на цените?
Сънчо

2012.04.21 | 05:23

7
ако скочи още нафтата и бензина не само в европата ами и тук няма да има кой да им купува колите, ценaтa на велосипедите и малолитражните мотоциклети може да подскочи, а автосалоните ще изчезнат заради морално остарели автомобили и нерентабилноста на старите брички, няма да си купуваме автомобил за да стои на улицата ако бензина или нафтата е 7 лв за литър и минималната няма и 300 лв, старите автомобили са вече стари телевизори, кой ползва СД ако има флашка?
боцко

2012.03.29 | 01:29

6
Ще им се на автоджамбазите, ама ядец- ще си ги заврат изотзадзе старите барутници.
SS

2012.03.28 | 07:48

5
Попитайте Янчовски след 6 месеца,защо е свалил цените в неговия салон!Смехоран!

2012.03.28 | 07:47

4
Абсолютен тапак, автомобила колкото по-стар е, толкова по-евтин става, не търгувате с антики и редки автомобили та да им се вдига цената.
Unknow

2012.03.28 | 07:47

3
Очаква се липсата на евтини автомобили в Италия, Германия, Швейцария да се усети до няколко месеца. Няма как да стане!Минете погледнете по автокъщите колко боклуци имаме от европа :)
Тенев

2012.03.28 | 07:47

2
аман от платени статии. Авто заводите бълват продукция постоянно. Законите са им такива, че за стар автомобил плащаш по-големи данъци заради вредните емисии, така че нашите автокъщи ще продължавт да се пълнят, като повечето трошки могат да отиват направо за скрап. ЗАПОМНЕТЕ! колкото продавача е по-досаден с описаниата си, толкова повече дефекти се опитва да скрие.

Добави коментар

Водещи новини