Авторите на "Кони 2012": Честни сме

  • 13 март 2012 17:56

  • 2046
  • 0
Авторите на "Кони 2012": Честни сме
© Интернет

Едва шест дни след публикуването си „Кони 2012” - филм за угандийския бунтовнически лидер Джоузеф Кони, счупи рекорда за най-гледано видео, свободно разпространявано в мрежата, предаде британския Телеграф.

На официалния профил на организацията в YouTube над 74 милиона души са изгледали 30-минутния филм.


Въпреки това, цялото това внимание донесе много критики по отношение на фондацията, отговорна за заснемане на видеото, пише actualno.com.

Аматьорският филм, показващ 25-годишните изстъпления на военния командир Джоузеф Кони в Уганда и армията му от деца - убийци, се превърна в най-вирусното видео на всички времена, чийто успех бе силно засенчен от съмнения във финансови злоупотреби, пропаганда и опит за ангажиране на САЩ във военна намеса с Африка.

"Беше трудно да се прочетат някои от коментарите за филма”, заяви главният изпълнителен директор на фондацията, Бен Кийси.

"Разбирам това, че много хора научават за съдбата на „невидимите деца” от филма „Кони 2012” едва преди няколко дни. Ако всичко, което сте видели, е просто един 29-минутен филм, след което се опитвате да влезете в нашия уебсайт, но се окаже, че той не съществува, понеже огромният трафик го е блокирал... То, тогава вие няма да намерите никаква информация за нашите програми и няма да разберете, че ние се занимаваме с тази кауза от доста дълго време”, споделя Бен.

Една от основните критики, пред които е изправена групата, касае начина на използване на събраните средства. В отговор на това Кийси заяви, че „целта на филма винаги е била една и съща и винаги е била само едно - да се спре перманентно насилието, упражнявано от бунтовническата армия в района и да се помогне за възстановяване на засегнатите от войната общности”.

„Първото нещо, което ние правим, е да създадем покоряващи и въздействащи филми. След като хората изгледат филма и станат съпричастни с проблема, ние ги молим да се включат в нашата кауза. Ние искаме хората да споделят със своите правителства и международната общност, и светът да разбере, че има поддръжници, които се борят за прекратяване на насилието. Колкото повече хора знаят за проблема, толкова повече може да се направи за реализирането на тази кауза.”

"Ние бяхме в състояние да се свържем с невероятни местни лидери като Джоли Окот, директор на програмата ни в Уганда, която има конкретна визия за това как ние, международните донори, бихме могли да подпомогнем нейните програми на местно ниво, сподели Кийси.

"Аз разбирам, че хората имат въпроси, свързани с нашия модел за събиране на средства, и могат да поставят под въпрос нашата цялостна стратегия. Всякакви претенции обаче, че ние нямаме финансова прозрачност и почтеност или че не сме били проверявани ежегодно от независими одиторски фирми и т. н., просто не са истина”, добави той.

Създателите на филма „Кони 2012: Невидимите деца” ще използват Twitter, за да отговорят на допълнителни въпроси по отношение на своята благотворителност и движението като цяло.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2046 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини