Агнешкото 6 лв. при производител, 12 лв. в магазина

  • 13 март 2012 06:24

  • 1956
  • 0
Агнешкото 6 лв. при производител, 12 лв. в магазина
©

За Великден живите агнета ще се продават по 6 лева при производителите, съобщи за в. „Монитор” Бойко Синапов, председател на националната асоциация на животновъдите. На същите нива бяха продажбите и през миналата година.

Тази цена не е достатъчна, за да могат стопаните да реализират печалба, особено след тежката зима през тази година, уточни той. Овцевъдите обаче не искат да изпадат в ситуацията на птицевъдите, чиято продукция стана изключително скъпа за потребителите. Искаме за Великден нашите потребители да ядат българско агнешко на нормални цени и да ценят родните продукти, каза още Синапов. В момента има интерес към нашите животни от турския и от гръцкия пазар, традиционно запитвания се правят и от Италия. Производителите ни избягват да се договарят с големите търговски вериги за количества, защото смятат, че по този начин им се отнема възможността да реагират на пазара адекватно. Агнета ще има достатъчно за Великден, каза животновъдът.

Когато се продават цели агнета за повече от 12 лева за кило, трябва купувачите да знаят, че търговецът си е сложил много голяма надценка, предупреди още той.

Българските потребители да си купуват агнета максимум до 12 кг, съветва известният животновъд. Рандеманът на агнето е 48-50 на сто. Това на практика означава, че живото добиче не бива да бъде повече от 24 кила. Качеството на месото е различно в зависимост от начина, по който е отглеждано агнето, и храната, която му е давана.

Родопските агнета обаче са най-хубави, похвали се Синапов. В тази част на страната има чист въздух, добра храна и превъзходни условия да отглеждане на овце.

Леко покачване на средната цена на едро при агнешкото отчетоха от аграрното министерство. Най-значителен ръст има при цените във Враца и Монтана – 12,2 на сто. А най-скъпо плащат за деликатесната мръвка в Ловеч – 13,15 лв. /кг. Над 13 лева на едро е също така цената в Габрово, Велико Търново и Плевен.

В големите търговски вериги в цялата страна цялото агне се предлага по 13,25 лв. за килограм. По 15 лева дават за агнешки бут в Пловдив, в града под тепетата държат и най-високата цена за плешка – 14 лева.

По традиция на нашия пазар преди Великден се предлагат и замразени агнета от Австралия, Нова Зеландия и други далечни дестинации, но търсенето на пресни продукти е най-голямо.

Последвайте канала на

1956 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини