Нови жертви сред протестиращите в Сирия

  • 09 март 2012 16:51

  • 647
  • 0
Нови жертви сред протестиращите в Сирия
©

Сирийските правителствени сили са убили днес 31 човека. Десет от тях са демонстранти от град Хомс, срещу които бил открит минометен огън, предаде Ройтерс, цитирайки активист от град Хомс.

Обстрелвана и била и джамия в квартала Баб Дрейб на град Хомс, в момента, когато богомолци излизали от храма след петъчната молитва. Източник от друг квартал на Хомс - Халидия - каза, че днес в различни части на града е имало четири протеста. Участниците във всичките били острелвани с миномети.  Интензивният обстрел бе подновен днес след няколкодневно заместник-генералния секретар на ООН по хуманитарните въпроси Валъри Еймъс. Тя посети Хомс и каза, че някои негови райони са напълно разрушени. Жител на квартал Карм ел Зейтун в Хомс съобщи днес, че рани сутринта в квартала са навлезли трийсет танка, които стрелят по къщите. Хората са се скрили в домовете си, улиците се опустели, армията стреля с автоматично оръжие и с гранатомети. По данни на Местните координационни комитети девет души са убити в Хомс, три в провинция Хомс, двама в Идлиб, и двама в Дамаск. Базираният във Великобритания Център за наблюдение на правата на човека съобщава за двама убити при операция на армията в град Хама, който е близо до турската граница.

Днес опоненти на сирийския президент Башар Асад отново излязоха на улиците, често пъти след традиционните петъчни молитви, за да демонстрират срещу автократичното управление на Асад. Съобщава се, че силите за сигурност са стреляли срещу протестиращите. Утре в Дамаск се очаква да пристигне пратеникът на ООН и на Арабската лига Кофи Анан, който ще се опита да посредничи за решаване на конфликта, който има опасност да прерасне в гражданска война.
Сирийското министерство на правосъдието е поискало от ливанските власти да му предадат въоръжените сирийци, избягали в източния ливански район Бекаа, предаде ДПА, цитирайки ливански медии. Миналата седмица в Ливан, в долината Бекаа, са били задържани 35 въоръжени сирийци, за които се предполага, че са свързани с въстаническата Свободна сирийска армия. Двайсет и осем от тях са били освободени, след като станало ясно, че не са използвали оръжието си на ливанска територия.
 

Последвайте канала на

БТА
647 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини