60% от българите готови да дарят орган

  • 09 юни 2011 10:38

  • 1510
  • 1
60% от българите готови да дарят орган
© Булфото

По-малко от една трета - 27 на сто от българите, се интересуват какво е донорство на органи, но 60 на сто са склонни да станат донори. Това сочат данни от национално представително проучване на "Галъп Интернешънъл", направено по поръчка на Министерството на здравеопазването.

Проучването е част от Националната седмица за популяризиране на донорството, която ще продължи до 13 юни.

Темата за донорството и каква е тяхната воля са обсъждали 14 на сто от българите. Близо 68 на сто от висшистите са готови да дарят органите си, за да помогнат на друг човек. Липсва мнение по темата сред 22 на сто от запитаните.

Сред несъгласните да дарят органи преобладава делът на пенсионерите - 25 процента, жителите на малки градове - 24 на сто, както и българите с основно и по-ниско образование.

Основната причина за отказите от донорство е страхът на хората, че органите им може да не се използват правомерно, показват още
данните.

Медиите са основните източници за информация по темата за 65 на сто от българите, от интернет са се запознали с донорството 11 на сто от хората. До информация от личния си лекар са прибягнали едва 3 на сто.

В рамките на Националната седмица за популяризиране на донорството, в събота ще бъде възстановена розовата градина до театър "Сфумато", а в неделя ще се изиграе футболен мач между хора, претърпели успешни трансплантации.

От различни трансплантации се нуждаят над 800 пациенти.

Последвайте канала на

1510 1

Коментари 1

Добави коментар

2011.06.09 | 12:51

1
А как да сме сигурни, че няма да се направи поредната бизнес схема за износ на органи, ако приемем, че повече хора са склонни да дарят органи?

Добави коментар

Водещи новини