Правителството дава 60 млн. лв. за още ненаписан софтуер

  • 08 март 2012 09:58

  • 997
  • 5
Правителството дава 60 млн. лв. за още ненаписан софтуер
© Булфото

Обществена поръчка за несъществуващ софтуер на стойност 60 416 666 лв. без ДДС е обявил Министерският съвет. Това съобщава пред в. "Преса" депутатът от Коалиция за България Петър Курумбашев. Той казва, че вече е отправил въпрос към премиера по темата.

От Агенцията за обществени поръчки става ясно, че кабинетът търси фирма-посредник, която да закупи от Microsoft последната версия на Windows 8. Тази операционна система обаче се очаква да се появи на пазара най-рано през есента, коментира Курумбашев. Главният секретар на Министерски съвет Росен Желязков казва, че е преговаряно с Microsoft и е постигната с 40% по-ниска цена. Първоначално фирмата поискала 87 млн. лв. Желязков твърди, че става дума за софтуерна осигуровка и допълнителна доставка на сървърни лицензи. Той обяснява, че този търг ще реши проблемите в администрацията, в парламента, в президентството и в съдебната власт. Според последния договор, сключен от министър Николай Василев през 2007 г, държавата придобива собственост върху лицензите и по силата на този договор тя притежава права на всички версии до Windows 7 включително. Курумбашев коментира, че министерствата изобщо нямат необходимост от обновяване на операционните си системи, защото работят с допотопни компютри. Той даде пример с КАТ, където използват система DOS.

В поръчката е записано, че ще откупим 96 000 лиценза. Вяра Панайотова от правителствения отдел Обществени поръчки бе категорична, че притежаваните държавни лицензи са 96 000. Бившият министър Николай Василев обаче твърди, че са 65 000.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
997 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
krasi

2012.03.25 | 01:06

5
Вие не знаете ли, че сме най-богатата държава по отношение на харчене на държавните пари. Всички държавни служители се възползват от нашите данъци както им дойде (нали не са ги давали те), а някои и данъци не плащат (МВР и БА например). А колкото до лицензите - изобщо не са ни нужни. Парите, които ще похарчат за лицензи, ще ги дадат и за въвеждане на Линукс, но при това ще могат да си поръчат нов софтуер, може би и уеб базиран. Може би ще каже някой: "Ами служителите не могат да работят на Линукс", на този въпрос отговора е много лесен "Те и сега не могат, така че ако ще се учат, поне да е на нещо по-добро".
Изненадкааааа

2012.03.09 | 03:37

4
ГРАНДИОЗНА ДАЛАВЕРА - този Росен Желязков какво се държи като служител на Майкрософт? И като е постигнал в "преговори" 40% (ако това въоще е вярно) по-малко що не си купи още ненаписания софтуер директно от тях - нали с тях е преговарял - ами трябва през посредник. Нещо Желязков много послъгва май: 96000, а Мукът казва 65000, значи той е докупил 31000 последните 3 години без ЗОП???!!! Тоя е за панделата бе! Освен това нещо гледа да замаже основното - защо трябва в тази криза и недоимък да купува с каквато и да било отстъпка нещо което въобще не е излязло, а при това е и ЪПГРЕЙД ЗА 60 МИЛИОНА, а не пълен лиценз. Ами ясно защо - РОСЕН ЖЕЛЯЗКОВ ЛОБИСТВА И КОМИСИОНЕРСТВА!
morkovo

2012.03.09 | 03:37

3
Вместо да минем на Линукс като всички нормални европейски държави, ние като най-богати даваме 60 млн. ?????
WAZZUB

2012.03.08 | 23:05

2
Нова търсачкa като Google предлага 50% от своите доходи WAZZUB е нова социална мрежа в търсачките като Google и Facebook, но с много повече съдържание: видео, новини, най-добрите оферти в интернет, игри и др., всичко в една страница! 9 април 2012 ще бъде деня на официалното представяне. Покани да се регистрират безплатно много хора, защото с един прост и-мейл, изпратен на всички ваши приятели, може да ви гарантира $ 1 на човек регистрирал се чрез Вас и $ 1 на човек регистрирал се чрез Вашите приятелите .Линк за регистрация: http://signup.wazzub.info/?lrRef=302d3d3d Който се запише след 9 април 2012 г. няма да получава печалба!
ГраБим България

2012.03.08 | 23:04

1
А това е опашата лъжа: "В поръчката е записано, че ще откупим 96 000 лиценза" - въобще не е записано това, а "Предоставяне на софтуерна осигуровка за програмни продукти на Майкрософт С ПРИДОБИТ ЛИЦЕНЗ за безсрочно право на ползване за нуждите на държавната администрация на РБ" (справка: обществения регистър aop.bg), тъй като те са станали СОБСТВЕНИЦИ на последните версии на лицензите с приключилия вече договор. Прокуратурата требе се заеме с тоз лъжливец и въобще как се е стигнало до тоз пладнешки грабеж!

Добави коментар

Водещи новини