Иранците създадоха "умен бетон"

  • 07 март 2012 12:15

  • 3300
  • 1
Иранците създадоха  "умен бетон"
©

С увеличаването на напрежението между Съединените щати и Иран нарастват и американските страхове от създадения от иранците "умен бетон". Щатски военни вярват, че той може да издържи на атака на бомби, предназначени за взривяване на бункери и вкопани в земята съоръжения, пише Digital Trends.

Според скорошна статия в сп. Economist иранските инженери са много добри в разработването на т.нар. "бетон с ултра-висока ефективност" (UHPC). Поради географското си положение страната е под постоянна заплаха от тежки земетресения. Това е накарало специалистите ѝ да разработят един от най-здравите и устойчиви материали в света.

Как всъщност действа иранският бетон? За разлика от конвенционалния бетон, в него присъства смес от кварцов прах и специални фибри, които му позволяват да издържа на свръх високи натоварвания и така да заздрави конструкциите на невралгични места в сгради и различни инфраструктурни обекти – тунели, мостове и др.

Според статията в Economist американският секретар по отбраната Леон Панета е изказал тревоги, че ако конфликтът между Иран и САЩ ескалира и се стигне до война, то американките противобункерни оръжия няма да могат да проникнат в най-дълбоките ирански укрития, които са защитени от UHPC.

Ако се стигне до военен сблъсък и директните удари върху иранските бункери се окажат неефективни, то според Американската агенция за намаляване на заплахите (DTRA) – организация, която изследва качествата на UHPC от 2008 г. - решението може да се окаже друго.

DTRA съветва да се използват заобиколни методи за атака. Един такъв метод е свързан с използването на роботи-змии, снабдени с бойни глави, които да проникват под земята и да унищожават електрическите системи или входовете на бункерите.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3300 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2012.03.11 | 11:41

1
Умен бетон?? Дървено желязо!

Добави коментар

Водещи новини