Честит празник, българи! (обновена)

  • 03 март 2012 06:36

  • 7918
  • 27
Честит празник, българи! (обновена)
©

Днес България чества 3 март - освобождението от турско робство.

Това е най-значимият празник в съвременната българска история.

На тази 3 март преди 134 години е подписан Санстефанския мирен договор, с който се слага край на продължилото пет века османско иго и се поставя началото на утвърждаването на България като суверенна държава.

Основно значение за Освобождението има Априлското въстание през 1876 г., което е удавено в кръв. Загиват над 30 хил. души, но животът им не е погубен напразно - саможертвата им привлича погледа на света. Най-великите умове по това време като Виктор Юго, Чарлз Дарвин, Оскар Уайлд, Лев Толстой, Достоевски и много други издигат своя глас в защита на българската независимост. Това дава повод на Русия активно да се намеси в решаването на Източния въпрос и на 12 април 1877 г. руската държава обявява война на турската империя. За осем месеца руските войски превземат цяла България и стигат до Константинопол.

На паметната за всички българи дата 3 март в малкото селце Сан Стефано, разположено на 12 км от Истанбул е подписан мирният договор между Русия и нейните съюзници Румъния, Сърбия и Черна гора от една страна и Османската империя от друга. Според документа, България става трибутарно княжество (което плаща данък на султана). Тя трябва да има управител християнин и местна войска.

Границите й се покриват с границите на Българската екзархия, и са утвърдени със султанския ферман от 1870 г., когато получаваме църковната си независимост.

В София на площада пред храм "Свети Александър Невски" под звуците на химна националното знаме на Република България бе издигнато тържествено по повод Националния празник – 3 март и 134-ата годишнина от Освобождението на България.

20 артилерийски салюта бяха изпълнени по време на издигането на националния флаг и изпълнението на националния химн.

Пред паметника на Незнайния войн президентът Росен Плевнелиев положи венец в памет на загиналите.

На церемонията присъстват председателят на Народното събрание Цецка Цачева, премиерът Бойко Борисов, министри, депутати, официални гости, дипломати, представители на Българската православна църква и много граждани.

Тържествена церемония по повод 134-ата годишнина от Освобождението на България от турско робство се състоя пред Паметника на опълченците в София. Слова произнесоха заместник-кметът на Столична община д-р Тодор Чобанов и академик Георги Марков, директор на Института по история към Българската академия на науките.

"На този ден България се завърна на политическата карта. Този ден нямаше да бъде възможен, без Руско-Турската война и без българските въстания", каза академик Георги Марков.

Хиляди българи се изкачиха на Шипка, за да отбележат годишнината от Освобождението, въпреки силния снеговалеж и виелицата на старопланинския връх. Със света литургия в шипченския храм "Рождество Христово", отслужена от старозагорския митрополит Галактион и свещеници от епархията започнаха тържествата, посветени на Националния празник, който днес съвпада с големия православен празник Тодоровден. Небесна дъга се появи тази сутрин по пътя за храма, може би като знак и потвърждение на думите от Стария завет: "И рече Бог, поставям дъгата си в облака и тя ще бъде белег на завета между мен и земята". Нито бурята, нито силният снеговалеж спряха туристи и граждани от цялата страна да се изкачат буквално и символично до върха на свободата.

В столицата остава довечера ще се проведе тържествена-заря проверка пред паметника на Цар Освободител.

Последвайте канала на

Десислава Станева
7918 27

Свързани новини

Коментари 27

Добави коментар

2012.03.11 | 14:55

27
200000 ruski voinitsi sa zaginali za osvobojdenieto na Balgaria.
Асен

2012.03.06 | 23:24

26
Слава на българските опълченци и руските, румънските и финландските войни, които проляха кръвта си за свободата на България! Ние победихме! Независимо от това дали ви харесват историческите последствия от тази победа, независимо от това, че днес има много озлобени, отчаяни, обезверени хора, но ние победихме! На този ден и аз се чувствам победител! Нашите деди не са се предали на Шипка и са победили, значи и за нас има надежда, не се предавайте!
AJ4A

2012.03.05 | 08:35

24
Вие г-н Асен, вашите родители, че и родителите на вашите родители цял живот сте живяли в безправие и "робство", а се пъчите, че сте "победили" ........... около сто години преди да се родите!!!! Ако искате да живеете в реалността, а не в "историята" спрете да се гордеете със случилото се преди 134 години, а направете нещо за тази държава и народ, за да могат други да се гордеят с Вашите дела .......... дори да е след още 134 години!!!! За какви празници говорите, о роби на комунизма и болшевизма, о безправни, бедни и мизерстващи европейци, превърнати насила в азиатци?!?!?!?!
Виктор

2012.03.05 | 08:35

25
Поклон пред паметта на загиналите и пожертваните български семейства.Но нека не бъдем егоисти,нека отдадем почит и на русите,загинали именно за тази наша свобода.Защото колкото и да не ни е приятно да си го признаем,само с жертвоприношенията война не се печели,още по-малко свобода.Затова нека се замислим защо Русия ще е винаги свързана с живота ни,именно защото е спасила ЦЯЛ един НАРОД.
shkabo

2012.03.04 | 00:57

23
Честит празник, българи ! Весело изкарване днеска.И да не забравите довечера да идете в Пайнер и да врътнете един гюбек на някое яко ориенталско парче:) Подкрепям 20 с две ръце !
niki

2012.03.04 | 00:57

22
taka e, ciganska 4alga, turski seriali i turski novini, tova e dne6na balgaria, btv e nai antibalgarskata televizia
777

2012.03.04 | 00:57

21
Slusai be turska mirizliva svolac ,kato si mnogo otvoren zasto nepraznuvate vasata istoriq.Te zatova civilizovanite nacii nevi stat v Evropeiskiq sajz.Horata znaqt kakva necisto platna i mirizliva naciq ste ,ikak se snushavate ,brat sas sestra i zatova se rajdate takiva neuformeni .Vie raznasqte bolesti kato se otkazvate ot modernata medicina oslanqiki se samo na vasiq kerliv koran.Zatova podobre mlakni kato si neuk ,ce oste povece se izlagas.I se moli na tvoq iban Alah danemi padas v racickite ce ste se molis da si martav .Asega az ste varvq da praznuvam a ti varvi da nameris sestrasi daq izcukas,turska svolac

2012.03.04 | 00:57

20
ЛЕЛЕ толкова си прост.ПИШИ ГРАМОТНО БЕЕ ЛАЙНО
shkabo

2012.03.04 | 00:57

19
Как бе, днеска е деня на великите националисти, патриоти, слушащи софи маринова и азис, но инак наистина големи българи, ала 'България на три планети!' От такъв псевдо патриотизъм ми иде да се гръмна ! xD
8

2012.03.04 | 00:57

18
Добре, нали сме православни християни, защо започнахме да празнуваме коледа с католиците? Нали сме го отстоявали това православие, какво се случи?
fuck off

2012.03.04 | 00:32

17
К'ъв празник бе?! За к'во са мрели дедите ми?!За да се напълни държавата с предатели и сволоч,която плюе по освободителите си. С какво се гордеете-с нещо отпреди 134г.? Гордейте се сега с простаците в управлението и мизерията на народа си!Гордейте се,че сте разединени! Срам ме е ,че съм българин...заради българите...
родоотстъпник

2012.03.03 | 18:29

9
Заради ей такива като тебе,дето са готови да се отрекат така лесно от РОДИНАТА си,България е в това състояние.Преди 134 години БЪЛГАРИТЕ са били под робство и не са сломили духа си,УМРЕЛИ са за ТЕБ,МЕН И всички НАС!!!И знаеш ли какво са искали да покажат?!Че БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДЕ И ПРЕБЪДЕ!!!Заминавай в чужбина да лижеш гъзове и да те използват за жълти стотинки.Най-лесно е да се откажем и да се наведем,да изчезнем всички млади,вместо да останем и да променим нещата.Защото ТОВА Е НАШАТА РОДИНА,ние сме наследници на ОПЪЛЧЕНЦИТЕ НА ШИПКА,хората,които спасиха БЪЛГАРИЯ и умряха за нас.Дължим го на ТЯХ.
4estito na vsi4ki !!!!!!!

2012.03.03 | 23:23

16
4estit praznik bratq Bulgari !!!!!!! Da go duha maznata nezaslujava6ta da jivee gnusna turska izmet dolnoprobna !!!! Su6to i ciganite mama im deeba da izpukat kato ku4eta,trqbva da vurnem gazovite kameri da si zemat po edno du64e urodite i da iznasqme sapun za afrika,te za drugo nestavat !!!!!!!
Аноним

2012.03.03 | 23:22

13
ти уж се пишеш българин пък пишеш на латиница... позор...

2012.03.03 | 23:22

15
То останаха ли Българи?
212121

2012.03.03 | 23:22

14
Ами не много,то дето останаха едва свързват двата края и мислят как да изчезнат и те.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини