"Лукойл": Високите цени на горивата не са заради "монопола на Лукойл"

  • 01 март 2012 13:54

  • 2020
  • 3
"Лукойл": Високите цени на горивата не са заради  "монопола на Лукойл"
©

Възразяваме срещу продължаващата практика на лидера на ДСБ Иван КостовИван Костов През 1967 година завършва средно образование в 18-о СПУ "Кирил и Методий" (СОУ "Уилям Гладстон") - да използва положението си на защитен с имунитет народен представител за публични нападки и неверни твърдения по адрес на компанията, включително и от трибуната на Народното събрание.

Това заявяват в отворено писмо от "Лукойл-България". Повод за реакцията им е поредното изявление на тъмносиния лидер в в Народното събрание.

От трибуната на парламента той каза, че компанията е монополизирала почти 80% от базата за съхранение на течни горива и все още не са монтирали измервателна апаратура за наблюдаване движението на течни горива. Той обясни как по телевизията са показали колко високи са станали цените на горивата във Франция - 1.37 евро или 2.65 лв. за дизеловото гориво, която е по-ниско в сравнение цените на нашите бензиностанции. Във Франция, където производствените разходи със сигурност са много по-ниски, цената на горивото е много по-ниска отколкото в нашата страна", каза Иван КостовИван Костов През 1967 година завършва средно образование в 18-о СПУ "Кирил и Методий" (СОУ "Уилям Гладстон") -.

В течение на 10 години цялата държава търпеше последиците от огромната по размери контрабанда на горива, разцъфтяла при управлението на Иван КостовИван Костов През 1967 година завършва средно образование в 18-о СПУ "Кирил и Методий" (СОУ "Уилям Гладстон") -, без от негова страна да се чуе и дума в защита на легално работещите участници на пазара, били те малки, средни или големи. От две години насам обаче, с въвеждането на мерките за контрол върху горивния пазар у нас, лидерът на ДСБ използва всеки момент на дестабилизация на петролните пазари и поскъпване на горивата в цял свят, за да издигне популистки "антимонополни" лозунги и да посочи на и без това измъченото от ниските си доходи общество удобен враг в лицето на "Лукойл". Поредният акт в тази посока е изявлението му, направено на 29 февруари от трибуната на Народното събрание, съдържащо цяла поредица неистини, заявяват от компанията.

Неистина е, че заради "монопола на Лукойл" цените на горивата в България били по-високи от френските. Справка в Европейския енергиен портал показва колко струват горивата във Франция - 1,627 евро за литър бензин и 1,423 евро за литър дизел. В настоящата си "антимонополна" загриженост, господин Костов удобно забравя, че именно ръководеното от него правителство подписа приватизационния договор за Нефтохим-Бургас и гарантира с подписа си защитата на интересите на държавата и пазара. Условията по този договор никога не са променяни. Както тогава, така и днес ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас е единствен производител на горива в страната, с тази разлика, че на днешния вътрешен пазар на горива има много по-голяма конкуренция и много повече легални дистрибутори и вносители, отколкото през 1999 г.

Неистина е, че "Лукойл" "не е монтирал измервателна апаратура, с която да бъде наблюдавано движението на течните горива". Както "Лукойл Нефтохим Бургас", така и обектите на "Лукойл-България" за съхранение и продажба на едро и дребно, са снабдени с всички необходими устройства за контрол върху движението на течните горива в страната - факт, удостоверен по надлежния ред от Агенция „Митници" и Националната агенция по приходите.
Неистина е, че "Лукойл" е „монополизирал цялата база за съхранение, почти 80% от базата за съхранение на течни горива". По експертни данни, в страната има над 1,5 милиона куб.м. складов обем за горива извън резервоарите на комбината в Бургас. От този обем, собственост на "Лукойл-България" са 400 хиляди куб. м., или около една четвърт, поясняват от там.

В България не съществуват никакви забрани или ограничения за изграждане и поддръжка на бази за съхранение на горива, стига те да отговарят на нормативните изисквания, целящи контрол и ограничаване на сивата икономика в търговията с петролни продукти. Кампанията, която господин Костов води, използвайки ЛУКОЙЛ за обект на нападките си, е всъщност кампания против този контрол. Под прикритието на призиви за "либерализация", целта е да бъдат обезсмислени усилията на държавата за ограничаване каналите за нелегален внос и да бъдат обезценени вложените до момента инвестиции на всички легални дистрибутори, вносители и търговци за изпълнение на държавните разпоредби.
За съжаление, всички изявления на господин Костов са практически безнаказани, тъй като в България няма законов механизъм, по който една компания да може да защити доброто си име. Във връзка с това, "Лукойл"ще пристъпи към консултации с всички организации, обединяващи легалния и сериозен български бизнес, за иницииране на предложения за мерки, които да позволят някаква защита за всяка компания, чието име и авторитет става обект на подобен политически рекет.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2020 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Току-виж не е лъжа?

2012.03.11 | 11:31

3
Нов интернет портал - търсачка подобна на Google ще дели 50% от приходите си с регистрираните потребители.Регистрирайте се с поканата в края на този пост, поканете приятели и печелете от 7-ми април 2012!Уникална възможност, не се изискват никакви вложения или даунлоад.Всеки нов приятел, който ще поканите с персоналния си линк, увеличава факторът по който ще се изплащат парите ви!Всеки месец, като заплата!Лесно е, става за минута!Успех! От безплатна проба глава не боли, може пък и да не лъжат?: Вашата покана е тук: http://signup.wazzub.info/?lrRef=43b87510

2012.03.11 | 11:31

2
Има правописна грешка - тъмно-лилавия лидер Иван Костов..
ВБЕСЕН

2012.03.10 | 20:48

1
ЛУКОЙЛ - Крупни измамници - самоубиват други престъпници !!!

Добави коментар

Водещи новини