Слагат таван на бонусите на чиновниците

  • 01 март 2012 06:01

  • 780
  • 1
Слагат таван на бонусите на чиновниците
©

Бонусите на служителите в държавната администрация ще бъдат ограничени до 30% от получаваната от тях заплата. Такава поправка в закона за държавния служител внесоха вчера депутати от ГЕРБ, за да се спре практиката висши чиновници да прибират хиляди левове в края на годината, пише в. "Монитор". Ограничението ще влезе в сила от 1 април.

В момента действа разпоредба, според която като допълнителни пари в администрацията могат да се раздават 25 на сто от събраните през годината глоби в съответното ведомство, които обаче могат да стигат и милиони. Освен това има възможност за разпределяне на бонуси и от останали средства във фонд „Работна заплата“, без да има ясни ограничения в парите, които се поделят между чиновниците. С внесените поправки тези вратички за неясно разпределяне на средства ще се затворят.

„С ограничението от 30% вече няма как да се раздават бонуси от по 15 или 30 хил. лв. Например ако месечната заплата на един служител е 600 лв., той няма да може да получи повече от 180 лв. отгоре“, обясни зам.-шефът на парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова. Предвижда се също точната сума на допълнителните стимули да се определя на всеки три месеца след оценка на работата на всеки чиновник. Така хората ще бъдат мотивирани ­ които работят по-добре, ще получат и по-добро възнаграждение в рамките на тези 30%, поясни депутатката. Основните критерии, по които ще се атестират служителите, са времето, в което са на разположение на работодателя, постигнатите резултати и изключителните постижения.

Фидосова припомни, че вече са предприети промени, с които отпадат допълнителните пари, свързани с класа прослужено време. Той ще се впише в основната заплата. Идеята е не да се стимулират само дългогодишните служители, а да се акцентира върху качеството на свършената работа, поясни парламентаристката. Ръководителите на ведомства – министерства и агенции, пък не трябва да получават никакви бонуси, категорична е Фидосова.

Междувременно премиерът Бойко Борисов даде срок на министрите си до утре да върнат всеки лев, който са взели като бонус. Същото условие важи и за заместник-министрите, началниците на политически кабинети, областните управители и техните заместници. „Който не ги е върнал или дарил в сметката за болните деца, в понеделник – ако е министър, ще внеса предложение за смяната му, ако е заместник-министър, ще го уволня, а ако е началник на политически кабинет и не е уволнен от съответния министър, ще бъде сменен министърът“, закани се премиерът. Той призова и представителите на предишния кабинет, които са „вземали в пъти повече“, също да дарят надвзетите средства.

Последвайте канала на

780 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2012.03.01 | 09:19

1
Тия вече съвсем ни правят на балъци.Но ние сме спокоен народ може ощте да търпим.

Добави коментар

Водещи новини