България натиска "Газпром" да свали цените на газа

  • 29 февруари 2012 15:00

  • 3280
  • 5
България натиска "Газпром" да свали цените на газа
©

Малко повече от час продължи срещата на премиера Бойко Борисов с председателя на Съвета на директорите на руската газова компания „Газпром” Алексей Милер в Министерски съвет.

България ще преговаря за по-ниска цена на доставяния от Русия природен газ по текущите договори. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в Министерски съвет след срещата на премиера Бойко Борисов с председателя на Съвета на директорите на "Газпром" Алексей Милер.

Веднага започваме преговори по текущите договори за доставка на природен газ, които изтичат в края на тази година – целта е да постигнем допълнително коригиране на цената, което, разбира се, трябва да е в посока надолу, посочи министърът. Председателят на Съвета на директорите на руската газова компания „Газпром” Алексей Милер е поел ангажимент до един-два месеца да има решение по този въпрос.

На срещата при премиера Бойко Борисов са обсъдени три теми – проектът за газопровод „Южен поток”, новите договори за доставка на природен газ и текущите договори за доставка на газ.

По „Южен поток” общата ни цел е да приключим предварителните дейности така, че към ноември месец да можем да вземем окончателно инвестиционно решение за българския участък, посочи министърът. По бъдещите договори за доставка, потвърдихме позицията си те да се сключат в съответствие с принципните договорености от лятото на 2010 година, при които взаимоотношенията са директно между „Газпром експорт” и „Булгаргаз”, без посредници. Ценообразуващата формула да вземе предвид новите тенденции при изчисляването на цената, това означава да има компонента за спотовата цена, означава като цяло да се намали връзката с нефтения пазар, каза министърът.

Алексей Милер си тръгна без изявления след срещата.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
3280 5

Коментари 5

Добави коментар
123

2012.03.01 | 12:13

5
Къде е тоя катил, с наколенките дето рекламира ?На наш боко му трябват спешно след преговорите.
Евала брато

2012.02.29 | 21:30

1
Хе хе , много умно казано......" Катила с наколенките" Иначе намалиха газта на 1,44 от няколко ден а:)))) Да ни е честито, клатенето....айде със здраве.
Di

2012.03.01 | 00:48

4
"България натиска "Газпром" да свали цените на газа" - брее, ний сме били голямата работа, бре! Натиснала мравката слона да и отстъпи..... хахахахахах!

2012.02.29 | 21:42

3
Да не плачете да договорите които сключваше Р. Овч. задължително със посредници и цените бяха държавна таина.
8

2012.02.29 | 21:42

2
Такъв натиск им упражняваме, че пушек се вдига.

Добави коментар

Водещи новини