Малайзия отмени концерт на Ерика Баду заради татуировка с думата Аллах

  • 28 февруари 2012 18:12

  • 2074
  • 0
Малайзия отмени концерт на Ерика Баду заради татуировка с думата Аллах
©

Малайзия отмени концерт на американската соул изпълнителка Ерика Баду заради нейна снимка с татуировка в горната част на тялото, на която на арабската е изписана думата Аллах, предаде Би Би Си.

Официалните власти заявиха, че снимката й във вестник The Star е "обида към исляма". Вестникът поднесе своите извинения.

Носителката на "Грами" трябваше да изнесе концерт в сряда, 29 февруари, в Куала Лампур. Твърди се, че Баду е силно разтревожена от новината за отмяната на концерта, пише dnevnik.bg.

Малайзия, в която има мюсюлманско мнозинство, в миналото е предупреждавала международни изпълнители да се обличат прилично за концертите си.


Татуировките са забранени в исляма и употребата на думата "Аллах" по този начин се счита за неуважение и обида от много мюсюлмани.

Снимката на Баду с няколко думи на арабски и иврит, изписани върху тялото й, стои постоянно на официалния й фенсайт. Не е ясно дали бодиартът й е постоянен.

Министерството на културата, изкуството и наследството в страната заяви, че не е знаело за татуировките й, когато първоначално е одобрило концерта й, допълва медията. Някои мюсюлмани започнаха да протестират, след като The Star публикува въпросната снимка.

Под снимката за концерта й в Куала Лампур в профила й във "Фейсбук"
също има негативни и обидни коментари по адрес на изпълнителката. В социалната мрежа, на страницата на събитието се твърди, че то все пак ще се състои и че билетите са в продажба.

От друга страна културният министър в Малайзия твърди, че отмяната на концерта е справедлива, тъй като нарушава местната религиозна чувствителност и културните ценности.



Министърът на информацията Раис Ятим е допълнил, че правителствен комитет е взел решение да отмени шоуто на Баду, тъй като татуировките й са "оскърбителни за исляма и представляват много сериозна обида".

Според изявление им, боди артът "е предизвикал обществена критика, която може да застраши националната сигурност и да накърни имиджа на правителството".

Организаторите на концерта са във връзка с властите и се надяват, че забраната на концерта ще бъде вдигната, допълва "АП".

41-годишната Ерика Баду вече се намира в Малайзия. Според организаторите изпълнителката е "обезпокоена и разтревожена" от инцидента.

Вътрешното министерство в страната е поискала от The Star да обясни защо е публикувал снимката на изпълнителка. От вестника вече са се извинили за стореното, като са обявили, че публикуването на изображението в понеделник, 27 февруари, е било напълно "неумишлено".

"Дълбоко съжаляваме за обидата, нанесена над мюсюлманите и искрено се извиняваме за пропуска си", заявиха от изданието във вторник, 28 февруари.

 

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2074 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини