Връчиха на ЕП петиция срещу АСТА, подкрепена от над 2 млн. души

  • 28 февруари 2012 17:44

  • 606
  • 0
Връчиха на ЕП петиция срещу АСТА, подкрепена от над 2 млн. души
© Булфото

Активисти връчиха на Европейския парламент интернет петиция с над 2 милиона имена срещу ратифицирането на Търговското споразумение за борба с фалшификациите (АСТА) с аргумента, че то ще унищожи интернет свободата, предаде Асошиейтед прес.

Петицията е представена от членове на организацията "Аваз", която използва интернет за мобилизиране на подкрепа по различни политически въпроси. Италианската евродепутатка Ерминия Мацони, председателка на комисията по петициите в Европарламента, заяви, че получаване на петиция, подкрепена от над 2 милиона души, "ни възлага още по-голяма отговорност да се вслушваме в европейския народ."

Петицията гласи: "Призоваваме ви да подкрепите свободен и открит интернет и да отхвърлите ратифицирането на Търговското споразумение за борба с фалшификациите, което ще го унищожи."

ЕС спря миналата седмица ратифицирането на АСТА, за да изчака Върховния съд на ЕС да се произнесе по законността на споразумението, припомня ДПА.

Двайсет и две страни от ЕС подписаха споразумението, но все още не са го ратифицирали. САЩ, Япония, Австралия, Канада, Южна Корея и Сингапур са сред страните, подписали АСТА. Комисията по петициите в европарламента ще реши следващия месец дали петицията е допустима и дали може бъде включена в дебата за АСТА. Парламентът не може да внесе поправки в споразумението, но може да го одобри или отхвърли.

Последвайте канала на

БТА
606 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини