Ограничават използването на сила от полицаите

  • 28 февруари 2012 16:07

  • 832
  • 3
Ограничават използването на сила от полицаите
©

Правителството ще предложи на Народното събрание да приеме промени в Закона за МВР, с които да се приключи структурната реформа във вътрешното ведомство, както и да се ограничат случаите на превишени полицейски правомощия. Това се очаква да стане на утрешното редовно заседание на кабинета, на което ще се обсъждат промени в Закона за МВР.

С предлаганите нови текстове в закона се въвежда стандарт "абсолютна необходимост" при използването на оръжие, физическа сила и помощни средства от полицейските органи. С тях се забранява използването на животозастрашаваща сила за задържане или предотвратяване на бягство на лице, което не извършва насилствено деяние. Употребата на оръжие и сила трябва да бъде спряна, веднага след като е постигнала законната си цел. Въвежда се задължение за служителите на реда да вземат всички мерки за опазване живота и здравето на хората, срещу които са насочени физическата сила и помощните средства. Освен това, в закона вече ще е разписано правилото за предварително планиране на полицейските операции и контролирането им по време на изпълнение, така че рисковете за здравето и живота на хората да са минимални.

Друга част от промените е свързана със завършването на структурната реформа в МВР чрез интегриране на две от главните дирекции - Криминална и Охранителна полиция, в нова главна дирекция "Национална полиция". На заседанието министрите ще приемат Национална програма за изпълнение на плана за действие на ЕС за усилване на мерките за противодействие на терористични заплахи, свързани с химически, биологични, радиоактивни материали.

Очаква се кабинетът да вземе решение за отнемане на безсрочното разрешение за промишлена обработка на тютюн на "Исперих БТ" и да приеме издаването на държавна гаранция по Закона за кредитиране на студенти и докторанти за 2012 г.

Последвайте канала на

БТА
832 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2012.02.29 | 12:01

3
направете полицаите танциорки като веско маринов вашия приятел
гражданин

2012.02.29 | 12:01

2
Прах в очите на наивния демос и празни приказки, с които статуквото въобще не се променя. Пример. Скачат ти на улицата петима полицаи, пребиват те здраво, измислят си и зазубрят с огромни усилия една обща версия, според която ти си оказал така удобната им като претекст "съпротива при задържане" или си направил "опит за бягство", и описаният побой излиза законен отвсякъде. Търсиш си правата? Ха, съдът на твърденията на един "заподозрян" ли ще повярва, или на тези на петима "доблестни" полицаи!? И сега е така, така и ще си остане на практика.
rrrrrr

2012.02.28 | 19:24

1
Честито успех с борбата с престъпноста,пищови в гъза и за почест.

Добави коментар

Водещи новини