Специален килим и педикюр за кокошките

  • 27 февруари 2012 07:02

  • 2656
  • 3
Специален килим и педикюр за кокошките
©

Курниците, в които се отглеждат по повече от 350 кокошки носачки, трябва задължително да си имат килим и осигурена възможност за естествен педикюр на пернатите.

"Килимът" може да се направи от всеки ронлив материал, който не е вреден за здравето на кокошките. Той трябва да позволява на птиците да се държат естествено - така, както им е заложено по рождение. Това предвижда наредбата за хуманно отношение към кокошките, която е приета още през 2005 г., пише "Стандарт". 

В края на миналата година изтече срокът, в който всички курници с повече от 350 носачки трябваше да се приведат в съответствие с изискванията за хуманно отношение към пернатите. Европа обаче неофициално удължи времето за преоборудване на птицефермите до края на юни тази година. Защото, оказа се, много стопани в 13 държави, между които и наши фермери, не са успели да покрият изискванията за модерни и широки клетки за пернатите. У нас обаче крайният срок за преоборудване на курниците е краят на април.

Едно от основните изисквания за клетките, в които се отглеждат кокошките, е да бъдат достатъчно широки и да осигуряват едновременен достъп на кокошките до храна и вода. Към "екстрите", предвидени за пернатите, може да се отнесе и изискването да има отделно гнездо за всеки седем носачки. Температурата в помещенията, в които се отглеждат кокошките, също трябва да се контролира и да е между 15 и 25 градуса по Селзий. Влажността на въздуха пък трябва да се поддържа между 60 и 70%. Задължително е и осигуряването на изкуствена вентилация, която поддържа скорост на движение на въздуха 0,2 - 0,3 m/s и гарантира оптимално ниво на запрашеност и концентрация на вредни газове, се казва в наредбата.

Осветлението в помещенията може да е естествено, като то трябва да достига еднакво до всички клетки. Ако е изкуствено, трябва да създава усещане за ден, полумрак и нощ. Кокошките трябва да стоят на тъмно поне 8 часа, предвиждат правилата. Има и специални изисквания за шума, който не трябва да е повече от 80 dB, като се избягва постоянният или внезапният шум. Максималната гъстота на отглежданото стадо в помещенията е 9 кокошки на 1 m2 използваема площ. Трябва да се осигури и най-малко 250 cm2 подова повърхност с "килим" на всяка кокошка, като повърхността с постеля заема най-малко 1/3 от подовата повърхност. Параметрите, на които трябва да отговарят птицефермите, са описани подробно в Наредба номер 25 он 14 декември 2005 г. за минималните изисквания за хуманно отношение при отглеждане на кокошки носачки.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2656 3

Коментари 3

Добави коментар
pensioner

2012.02.29 | 15:01

3
С ГЛУПОСТИТЕ НА ЕВРОСЪЮЗА САМО ВДИГАТ ЦЕНИТЕ НА ВСИЧКО И ПРАВЯТ ЕДНИ ПО БЕДНИ,А ДРУГИ ПО БОГАТИ.ВЪН БЪЛГАРИЯ ОТ ЕВРОСЪЮЗА И ЮЕ БЪДЕМ ПО ДОБРЕ.ИНАЧЕ ПО-ЗЛЕ И ОТ НАЙ-НАЙ......
аз

2012.02.29 | 15:01

2
Тея скоро не са си пили хапчетата...
Евгений

2012.02.28 | 04:15

1
След изискването да се осигурява класическа музика и играчки за прасетата, и килим, пространство, въздух и постоянна комфортна температура за кокошките, чакам да видя след кои животни се нарежда грижата на Европейския Съюз за хората. Хубав ден за всички!

Добави коментар

Водещи новини