Ралица Негенцова оглави адвокатския съвет

  • 27 февруари 2012 06:55

  • 1804
  • 0
Ралица Негенцова оглави адвокатския съвет
©

Адвокат Ралица Негенцова оглави Висшия адвокатски съвет.

Информацията все още е неофициална, тъй като броенето на гласовете на делегатите продължи до късно вечерта. Преднината на Негенцова обаче е сериозна. Основният й опонент адвокат Негенцова, която от години е известна и като член на Централната избирателна комисия, беше Наталия Ценова.

Двудневното заседание на Общото събрание на адвокатите, чиято цел беше да избере ръководство на адвокатурата, започна в събота с освирквания и възгласи "Мафия" Причината за възникналото напрежение беше, че адвокатите, които трябваше да представляват софийската адвокатска колегия в събранието, останаха без право на глас.

Така на практика смяната на националните ръководни органи на адвокатурата се прави изцяло от юристи извън София, макар че софийските 4905 адвокати са доминиращата част от общо регистрираните около 12 хиляди защитници у нас

До безпрецедентната ситуация се стигна, след като миналия петък Висшият адвокатски съвет касира избора на 123-мата делегати на софийската колегия заради съществени нарушения на Закона за адвокатурата - непроверен кворум, непреброени гласове, незаконно редуциране на списъка с номинираните за делегати, гласуването им "ан блок" вместо поотделно.

В събота Асоциацията "Адвокати за промяна", която защитава правата на столичните адвокати, поиска отлагане на изборите с два месеца, но искането не беше прието с аргумента, че по закон Общото събрание заседава в последната събота и неделя на февруари.

Последвайте канала на

БТА
1804 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини