Столът на здравен министър не ме интересува

  • 23 февруари 2012 08:11

  • 3450
  • 8
Столът на здравен министър не ме интересува
©

Свикнал съм да стоя прав и стола не ме интересува. Това заяви в предаването „Тази сутрин“ от БТВ министърът на здравеопазването д-р Стефан КонстантиновСтефан Константинов Стефан Константинов е роден на 02.01.1966 г. в гр. София. През 1983 г. завършва средното си образование.

Мислех си какво може да му се случи на един човек – не съм се страхувал да защитавам позиции, но ако държавата не може да защити най-висшите си хора от кръгове с много пари, човек не трябва да се притеснява да бъде на различни постове. Абсурдно е да се сменят министри ако не може да се обясни защо се правят рокадите, категоричен е Константинов.

Гергана Павлова
трябваше да бъде активна и да обясни как се формират цените на лекарствата. Понякога хората имат притеснение да общуват с медиите и да обяснят нещата с прости думи. Аз няма да седна да обсъждам премиера и здравната комисия в студиата. Моето усещане е, че трябва да работим заедно. Решенията са непопулярни, които трябва често да се вземат, аз търся консенсус и може би не съм обяснил нещата така, както трябва. Нямам данни за здравен октопод и ако можех щях да взема мерки веднага, категоричен е Константинов.

В България лекарствата без рецепта са на пазарен принцип. Лекарствата с рецепта са държавно регулирани и имаме сериозен контрол. Цените се определят като се реферерират цените в 13 държави от ЕС, които са с най-ниски цени на лекарствата и имат прогнозирана валута вързана към еврото. Такива са Румъния, Франция, Белгия, които държат ниски цени. След като имаме такава регулация не винаги ние сме с най-ниските цени. Договарянето на НЗОК и производителите на лекарства оскъпяват лекарствата, призна Константинов. Когато имаме голям пазар като Германия и Франция може да се постигне сериозно намаление. До миналата година касата нямаше възможност да договаря. Както ние се реферираме към европейските държави, така и те се реферират по нашите цени, посочи Константинов.

Големите фирми тогава ни казаха - ние няма да участваме на вашия пазар, тъй като ще ни попречи на лекарствената политика в Гърция например, обясни Константинов. НЗОК има възможност да дава отстъпки и може да направи така, че цената на лекарството да бъде пет лева, но да го купи на 3 лв. 2,2 млрд.лв в България се дават за лекарства, изчисли здравният министър. В момента има лекарства, които на свободна продажба струва по-евтино, отколкото ако минете през здравната каса. Освен от комисията по лекарствата обаче цената се явява и ДДС. В момента у нас лекарствата се облагат с 20%, по-високо от нас е само Дания и Исландия, където ставката е 25%. В Австрия е 10,% Белгия 6%, Кипър 5%, а в Малта 0%, каза Константинов.

Здравният министър цитира и доклад от уволнената си заместничка, в който е написано, че независимо от привидно високия размер на цените на лекарствата, крайния ефект на промените са с позитивен ефект за разходите на публични средства. От 120 млн лв разходите са паднали на 108 млн. лв след промяната на правилата за търговете за лекарства е посочено в доклада Най-големият дял от поръчките за лекарствата е спечелила "Софарма" за 23,913 млн.лв, следва "Рош" с 23 млн. лв и "Либра" 12,726 млн. лв

Не съм взел стотинка нито като бонус, нито като допълнително материално стимулиране, за пореден път декларира Стефан КонстантиновСтефан Константинов Стефан Константинов е роден на 02.01.1966 г. в гр. София. През 1983 г. завършва средното си образование.За сметка на това зам.-министрите са получили 10 000 лв . Уволнената Гергана Павлова е получила 10 000 лв, а другата заместничка Десислава Димитрова – 9000 лв. Аз получавам 2800 лв, докато заместничките ми вземат по 1500 лв, съобщи здравният министър. В същото време заплата на директор на провинциална болница тръгва от 3200 лв нагоре. Това е обърната пирамида, категоричен е Константинов. Зам.-министърът отговаря за всички болници. Ако един юрист оглави дирекцията „Обществени поръчки“, която трябва да разпределя поръчки за няколко милиона лева и взема 800 лв какво ще се случи, риторично попита Константинов.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
3450 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Събудете се Българи

2012.02.25 | 12:46

8
Хората от Гетото feat. IMP и МЕЧОКА - Майка България ===================================================== http://vbox7.com/play:md7d641f59
КАЛАШНИК

2012.02.25 | 12:45

7
Този кюстендилски червей,се направи по чист от светена вода!Върти,сучи и говори простотии и се опитва да размъти главите на хорицата,но те не са олигофрени и колкото и да ги лъже и заблуждава този бацил,те нещата са ясни!Съвсем ясно е ,че и той е в тази фармацефтична мафия и суче от нея!Той се опитва да ни убеждава,че не е партия с Гергана Павлова и не е знаел за рекетите на Софарма и ценообразуването на лекарствата и задължаването на болниците да ги плащат по многократно завишени цени!Той иска да ме заблуди,че не е гризкал от милионите на Софарма и е бил на тъмно!Нали всичките тези изроди,включително и Нешева,свирят в един оркестър!

2012.02.25 | 11:16

6
Това ще поредният министър, който ще изгори.От всичко видяно и чуто тези дни, май натам отиват нещата.За пореден път фарс, голям фарс! Гл.прокурор не можел да вземе становище за лекарствата, ББ нищо не знаел за цените им, Дянков дрънка други простотии...Тези хора на Марс ли живеят? Или ние сме толкова жалки в техните очи, че вече на никой не се притеснява да ни стриже, дои и дере...както намери за добре.

2012.02.25 | 11:16

5
Какво ги лаете за някакви смешни 10 бона? Че те о комисионни прибират милиони. Тези лекарства за 2.2 милиарда да не са закупени от фирмите без комисионна? Сметнете колко са 10% от тях, въпреки че се съмнявам да са само 10% ори тия цени.

2012.02.25 | 11:15

4
Бонус се дава за добре свършена работа. След като всички пищят от здравеопазването - за какво точно си раздават бонуси? Би трябвало да връщат, а не да довземат. Или те самите са си доволни и почтено дооценяват труда си с подобаващи суми.

2012.02.25 | 11:15

3
коя е тая секси мадама на снимката
Кольо

2012.02.25 | 11:15

2
Тя и Павлова можеше да си отвори устата и да кажа нещо в своя защита и не само,ама не можа да измисли толкова бързо какво да ни излъже...
Миша

2012.02.25 | 11:15

1
Ми така,да,браво...смучете от бедния народ,за да трупате по сметките си...И министърът и той стана приятно разговорлив и тръгна да обяснява за ценообразуването?! Без да е дочакал проверките...

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини