Затвор до 8 години заплашва Филип Киркоров

  • 21 февруари 2012 19:34

  • 1919
  • 5
Затвор до 8 години заплашва Филип Киркоров
©

Руският естраден изпълнител Филип Киркоров ще бъде разследван за извършено престъпление против интелектуалната собственост по искане на четирима български композитори – Александър Савелиев, Димитър Пенев, Иван Пеев и Найден Андреев.

Сигналът до Софийската районна прокуратура е подаден от асоциацията „Европейско общество за защита на човешките права – България”, упълномощена от нашите творци да защити накърнените им авторски права, потвърди представляващият асоциацията Чавдар Гагов.

„Български естрадни произведения се изпълняват, записват, възпроизвеждат, разпространяват и излъчват в интернет и в търговската мрежа в България, Русия и Европейския съюз от лицето Филип Киркоров без съгласието на техните автори, изисквано по Закона за авторското право и сродните му права. Това престъпление против интелектуалната собственост продължава с години и според нас е в особено големи размери със значителни вредни последици. Нарушението продължава до днес с всяка извършена продажба и с всяко свалено безплатно копие”, смята правозащитникът Гагов. Според чл. 172а на Наказателния кодекс деянието се наказва с лишаване от свобода от 2 до 8 години и с глоба от 10 000 до 50 000 лева.

Вносителят на сигнала настоява прокуратурата да извърши проверка по случая, като визира песните „Плюс и минус” на Александър Савелиев, „С днешна дата” и „Детски спомен” на Димитър Пенев, „Изповед” на Иван Пеев и „Звездна фантазия” на Найден Андреев. Асоциацията изразява готовност да съдейства на прокуратурата с допълнителна информация и ангажирането на свидетелските показания и на други български творци.

Не за първи път български композитори протестират срещу Киркоров, който на практика краде творчеството им в нарушение на нашето законодателство и от това печели милиони, без да заплаща отчисленията за авторско право за музикалните произведения и свързаните с тях сродни права. При последното гостуване на Киркоров през 2010 г. у нас той се скри от нашите творци и си позволи през медиите обидни реплики към тях. Според него системата била „несъвършена”, той не бил „милионер”, те трябвало! мислят „по-патриотично” и да му кажат „благодаря”, че популяризира „техните песни и българската естрада навсякъде по света”. „Тези цинични коментари звучат като признание за мащаба на интелектуалното грабителство, но и звездите трябва да знаят, че има закон и той е над тях”, смята Чавдар Гагов.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1919 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2012.04.13 | 15:23

5
Абсолютни смешници са тези наши "композитори" с малоумните си естрадни говна, за които имат претенции. Този Киркоров не мога да го дишам, но поне в случая е прав. Пука му на някой за бездарните песни изброени по-горе и за бездарните им създатели и наистина трябва да са му благодарни, че добиват изобщо някаква популярност. Значи много са объркани нещата тук, не медията или разпространителя трябва да плаща на аматьора товрец , а той на тях затова, че изобщо някой ще го чуе и види и няма да си пукне в забвение гушнал "авторските си права" !

2012.04.13 | 15:23

4
тоя мазник е отвратителен
asd

2012.02.22 | 13:20

2
Vse pak toq si vze imenie za 8,7 miliona leva :)
БГ-СРАМУВАЩ СЕ

2012.02.23 | 00:49

3
ТАЛАНТЛИВИ ТЪРТЕИИИ! Много сте ПРОСТИ беее. Невежи, говорете с интернетаджиите, да ви светнат как да си изкарате КИНТИТЕ безконфликтно беее! СРАМ ни е от ВАС БЕЕЕ! ГЛАДНИ ОЛИ-ТА с художествен талант. Същото сте като МУТРА С МУСКУЛИ. Абе мутрата и трябва КЕЧ за деца, а на вас ТОРЕНТ с таксичка бееее! ПРОСТИ СТЕЕЕ! СРАМ.
123

2012.02.22 | 13:19

1
И как ще стане това след като статията започва с "Руският естраден изпълнител..", а Русия не си екстрадира гражданите.

Добави коментар

Водещи новини