Откриха витамин C менте

  • 20 февруари 2012 17:05

  • 4268
  • 2
Откриха витамин C менте
© Getty Images (архив)

На българския пазар са влезли ампули с витамин С със съдържание на активното вещество под нормата. Това съобщи пред журналисти изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ Йордан Войнов.

Продуктът е открит от инспекторите на агенцията в складове и в дрогерии, и от днес започва работа по изтеглянето им, уточни той.

Крайната цел е тяхното унищожаване. Ампулите са произведени в Испания. Войнов не можа да назове дистрибутора, но каза, че в момента се уточнява количеството им.

Четирите проби, изпратени за анализ в лабораторията в Хамбург, са потвърдили минималното наличие на витамина в ампулите.

"Предвидени са строги санкции за тези, които предлагат такива ампули витамин С. Всички останали, които биха се опитали, да знаят, че БАБХ започва строго да следи в тази посока", каза министърът на земеделието Мирослав Найденов.

"Това вреди на джоба ни, защото плащаме за вода, вреди и на здравето ни, защото ако го приемаме и смятаме, че ни помага, а то да има само плацебо ефект – да си мислим, че е лекарство. Дано се стреснат тези, които предлагат тези продукти, защото който хванем – прошка няма", посочи Найденов.

"Санкциите са изземване и унищожаване на количествата, глобата е няколко хиляди – има разлика дали е за първи или за втори път. Ако е периодично, може да се затвори и съответният обект", уточни той.

Ампулите за пиене с витамин С, в които активното вещество е под нормата, са поне от две - три години на българския пазар, каза Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Всички дистрибутори в България продават тези ампули, уточни Костов. По думите му вносителят на ампулите е "Натурфарма". Той добави, че официално не е уведомен от агенцията за наличието на тези ампули, а информацията получава от медиите.

Тези ампули с витамин С се внасят като хранителна добавка в България и има десетина вида такъв витамин С на ампули, допълни Костов. Според него това е нелоялна конкуренция на българското производство. Не е важен етикетът на добавката, а контролът на нейното съдържание, каза още той. В този случай етикетът е много добре изработен, но липсва в достатъчно количество активното вещество, добави Костов. Той допълни, че това е и заблуда на потребителя.

Ампулите са регистрирани като хранителна добавка, тъй като дозата е под 500 мг дневно, обясни Костов. Би било опасност за пациентите, ако ампулите съдържат нещо, различно от витамин С, обясни той.

Анализите не би трябвало да се извършват в Хамбург, както са направили от агенцията по безопасност на храните, а в България, каза още Костов. По думите му липсата на подобна лаборатория води до лош и инцидентен контрол.

Последвайте канала на

4268 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ХУБАВА ИГРИЦА :)

2012.03.10 | 09:36

2
eRepublik е мултиплеър. Развива се в огледален свят (наречен Новият свят), където играчите могат да вземат участие в политиката, да ръководят своя фирма и да водят войни с други страни. еБългария води война с еТурция, в момента се бием с еМакедония. http://www.erepublik.com/en/referrer/Rimisark1

2012.02.20 | 20:32

1
ПЕЧЕЛИ РЕАЛНИ ПАРИ ОНЛАЙН! N E O B U X - P E C H A L B A . F R E E . B G

Добави коментар

Водещи новини