20 хил. бебета са се родили за 5 г. в "Св. София"

  • 20 февруари 2012 13:07

  • 3443
  • 0
20 хил. бебета са се родили за 5 г. в "Св. София"
©

Всяко трето раждане в общинската САГБАЛ "Св. София" е с платен избор на екип, каза пред журналисти доц. д-р Елиан Рачев - изпълнителен директор на болницата.

По думите му половината от платените средства остават у лекарите, а останалата част - в болницата. За последните пет години в една от двете общински АГ болници - "Св. София", са се родили 20 хиляди бебета, прегледани и диагностицирани са над 200 хиляди пациентки, каза д-р Рачев.

В отговор на въпрос за детската смъртност при ражданията в болницата, той посочи, че тя е на ниво средната за Европейския съюз.

Кметът на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска посети здравното заведение, за да се запознае с извършените ремонти в него. Общината е инвестирала за година 560 хиляди лева, а болницата е доставила оборудване със 150 хиляди лева собствени средства.

С тези пари са ремонтирани три родилни зали, две операционни, от които едната предстои да се дооборудва, както и беше изцяло ремонтирано Инвитро отделението, което е единственото в страната съществуващо като общинска структура. Кметът посочи, че за миналата година в "Св. София" са родени 3300 деца, а от началото на тази до днес - 500 бебета.

По думите й с направените инвестиции ще се предлага по-добра услуга за пациентите. В отговор на въпрос за очаквания финансов резултат от общинските здравни заведения за миналата година Фандъкова посочи, че не очаква от болниците да са на печалба, а да покриват издръжката си.

Тя допълни, че дори и "Първа МБАЛ" ЕАД, която е имала финансови затруднения заради недобро управление, след смяната на екипа е вече с положителен финансов резултат. Общината съфинансира дейността на 12-те общински болници за активно лечение и долекуване с общо осем милиона лева, с които се доплащат грижите за здравно неосигурени лица.

Сумата беше толкова миналата година, такава е и в бюджета за тази година, посочи кметът.

Последвайте канала на

БТА
3443 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини