Тодор Коларов: Законът за конфискация няма да засегне всеки втори българин

  • 16 февруари 2012 19:09

  • 1370
  • 4
Тодор Коларов: Законът за конфискация няма да засегне всеки втори българин
©

Законопроектът на ГЕРБ за отнемане на незаконно придобито имущество беше приет от депутатите на първо четене. Той предлага конфискация, ако имотите са придобити по престъпен начин и от хора, които нямат влезли в сила присъда. Проверката ще обхваща период от 10 години назад.

Председателят на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, Тодор Коларов коментира пред БНР, че трябва да се преосмисли балансът между разминаването от 250 000-те хиляди и 10-те години срок, ако очакванията са да се увеличи броят на спечелените дела и отнетото имущество. "Ако очакванията са за дела до 4-5 на година, законопроект е добър. В никакъв случай не може да се говори, че всеки втори български гражданин ще попадне в полезрението на този закон. Напротив, много малко българи ще попаднат в полезрението на закона. Комисията не получава правомощия за самосезиране, прокуратурата е тази, която ще сезира комисията и само тогава тя ще може да действа", каза Коларов.

На въпрос дали комисията може да се използва за политически цели, той обясни, че комисията не е юрисдикция, тя не взема решения сама, това се решава от гражданския съд. Другият важен елемент според Коларов е, че в комисията се предвижда да има представители на НС, на президента и на премиера. "Ако тези органи не изберат подходящите хора, достойни да вземат тези длъжности, тогава няма на кого да се сърдят, освен на самите себе си", каза още Тодор Коларов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1370 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2012.02.22 | 07:45

4
КАКВО СЕ ПРАВИШ И ТИ НА ШУТ .ВИЕ МНОГО ДОБРЕ СИ ЗНАЕТЕ ХОРАТА.КАКВО ИСКАШ НИЕ ДА ТИ ГИ КАЗВАМЕ .СЪЖАЛЯВАМ НО НИЕ НЕ ЯДЕМ ДОМАТИТЕ С КОРЕНИТЕ
челопеч

2012.02.22 | 07:44

3
защо беше отхвърлен миналата година с мнозинство от ГЕРБ, варианта с 25 годишна давност предложен от маргарита попова? заради Бойко, Цеца,Гришата, Маджо, Черепа, Маргините, Пашата и компания ли?Не се притеснявайте бойкови комунистчета, когато национализма вземе властта, ще разберете какво означава наказание за престъпници и предатели!
правилното е

2012.02.22 | 07:44

2
Да се остави внесената в парламента 25годишна давност,за да се хванат кражбите на парите ни от времето на прехода
rossen4i4o

2012.02.17 | 09:31

1
от името на кои граждани ,се прави конфискацията . на потърпевшите или държавните служители

Добави коментар

Водещи новини