Софийските общинари от БСП искат нова наредба за такситата

  • 16 февруари 2012 18:35

  • 1174
  • 3
Софийските общинари от БСП искат нова наредба за такситата
© Булфото

Създаването на нова наредба, която да регламентира таксиметровите услуги в София ще инициират общинските съветници от БСП. Това стана ясно днес, по време на инициирана среща от Асоциацията на таксиметровите синдикати в България и съветниците, съобщиха от БСП-София.

Представителите на бранша посочиха редица проблеми. Един от тях е с издаването на разрешителни. В закона е записано, че те се издават за минимум 12 месеца, като не е посочен максимален срок. Представителите на Асоциацията дадоха пример с град Варна, където разрешителните се издават за 24 месеца. Проблемът е, че процедурата е много бавна и тежка, и отнема време, а и средства на водачите. Освен това, според тях, в продецударата за издаване има редица пропуски.

Както се разбра на срещата, наскоро е отпаднало и изискването за свидетелство за съдимост към желаещите да станат таксиметрови водачи. „Това е много обезпокоителен факт, тъй като има хора, които поверяват децата си на таксиметрови шофьори – да бъдат карани и вземани от училище, а на практика няма как да се знае дали този човек не е престъпник”, отбеляза общинският съветник от БСП Калоян Паргов.

Проблем представляват и стоянките за таксита. Според сегашната информация, предоставена от заместник-кмета на Столична община г-н Христов, места, обозначени за стоянки в столицата, представляват 5 % от броя на издадените разрешителни. Тази зависимост обаче, не е установена с наредба, каквато от Асоциацията биха искали да има. Освен, че тези места са крайно недостатъчни, според Закона за движение по пътищата, няма забрана автомобили, които не са таксиметрови, да спират на стоянките. Това от своя страна води до резултата, че таксиметровите коли спират на необозначени за това места, твърде често в нарушение и хаосът в движението в София става още по-голям.

Що се отнася до спирането, от Асоциацията имат предложение водачите на таксите, които имат специални разрешителни и оборудвани автомобили за превозване на инвалиди, да получат някакъв документ, например стикер и да не бъдат санкционирани от органите на КАТ, когато се налага, заради нуждите на такива клиенти, да спрат на места, на които е забранено спирането.

Представителите на бранша са обезпокоени от факта, че във връзка с прокарването на метрото в Столицата са премахнати местата за спиране на таксита от редица булеварди. Те обаче не са преместени на други места, а и до момента няма гаранция, че след приключването на ремонтно-строителните дейности ще бъдат възстановени. „Никой от Столична община не е поискал среща с нас по тези въпроси, а и по принцип”, заявиха от Асоциацията.

Председателят на групата общински съветници от БСП в СОС Жельо Бойчев, пое ангажимента да се отправи питане по повод стоянките, тъй като не смята, че обявените места са реалната цифра към момента и по въпроса за регулиране на издадените разрешителни. Той даде предложение от бранша да изготвят предложения за регулиране на таксиметровите услуги. „Тъй като вие най-добре познавате проблематиката е логично и правилно самите вие да дадете предложения за една бъдеща наредба. Това, че до момента няма такава наредба и като цяло таксиметровите коли не са включени в общия план за движение в София, е необясним пропуск, който трябва да бъде коригиран”.

От Асоциацията заявиха, че до два месеца ще имат готовност с изготвянето на такъв документ, който съветниците от БСП ще придвижат за разискване в Столичния общински съвет. Те поеха ангажимента по всички въпроси, които ще бъдат поставени и при изготвянето на евентуални бъдещи нормативни документи, позицията и предложенията от страна на Асоциацията да бъдат вземани под внимание, както и представители на бранша пряко да участват в изготвянето им.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1174 3

Коментари 3

Добави коментар
Марги

2012.04.03 | 08:48

3
Айде БСП-то пак се правят на много работни...
Лилия

2012.02.27 | 14:50

2
БСП само имитират активност. Аман....
Мая

2012.02.27 | 14:50

1
СО прави достатъчно проверки за стриктното изпълнение на наредбите, не мисля, че има нужда от нови такива.

Добави коментар

Водещи новини