По времето на Желев помилвали 1500 души, а при Петър Стоянов - 1008 души

  • 16 февруари 2012 13:48

  • 683
  • 0
По времето на Желев помилвали 1500 души, а при Петър Стоянов - 1008 души
©

Коментарите за необходимостта от комисия, която да проверява указите, издадени от вицепрезидента Ангел Марин продължават.

В предаването "12+3" по БНР избраният за председател на временната комисия депутат Яне ЯневЯне Янев Яне Георгиев Янев е роден на 22 април 1971 г. в Сандански.   Завършил е математическа гимназия, заяви, че на първо място ще бъдат изискани необходимите документи от министъра на финансите, на правосъдието и на вътрешните работи, а това не може да го направи Конституционния съд. "Обхватът на дейност е много голям и в парламентарната република Народното събрание е органът, който може да изиска необходимите документи, да извика съответните лица, които да се явят пред комисията. Още другата седмица трябва да се гласуват правила за работата й. Всичко, което бутафорно прави БСП и ДПС има за цел да саботират дейността на комисията, за да не можем да работим пълноценно", каза Янев.

Петър Василев, бивш директор на Дирекция за изтърпяване на наказанията заяви от своя страна, че няма притеснения от проверки за периода, когато е бил начело на дирекцията. "При мен са пристигали неоригиналните укази, заверени от президентската канцелария и с резолюция от ресорен министър или заместник- министър. Министърът на правосъдието е бил наясно кои лица са били помилвани лица, наясно е бил и главният прокурор", обясни Василев.

Броят на молбите, които са минали през него, за двата мандата на президентската двойка Първанов-Марин е 448. "Няма категория от хора, които да са били приоритет на помилванията. От целия спектър на престъпления са помилвани хора по хуманни причини", обясни Петър Василев и даде информация в числа колко са били тези актове при предшествениците на Първанов.

През мандата на Петър Стоянов са помилвани 1008 души - за период от 5 години, а за период от около 7 години при президента Желев -1500 души.

Последвайте канала на

Десислава Станева
683 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини