Сирийската опозиция призова за бойкот на референдума за конституция

  • 16 февруари 2012 12:09

  • 594
  • 0
Сирийската опозиция призова за бойкот на референдума за конституция
© gettyimages

Сирийската опозиция призова да се бойкотира референдумът за нова конституция на 26 февруари, предаде АФП.

Според опонентите на Башар Асад новият текст е запазил духа на сегашния основен закон и дава твърде много правомощия на президента. Проектът за нова конституция "дава на президента абсолютни прерогативи и го издига в статут на абсолютен и вечен лидер" и за разлика от сегашната конституция не гарантира разделението на властите, заявяват Местните координационни комитети (МКК), които ръководят протестните прояви в страната. "МКК призовават народа да отхвърли и бойкотира този т.нар. референдум и да настоява за изпълнението на целите на революцията ни за свалянето на режима" на президента Башар Асад, се казва в тяхно изявление.

"Режимът се подиграва с волята на сирийците, защото няма условия за произвеждане на референдум и този, който е изготвил проекта, не е легитимен", заявяват МКК, имайки предвид режима на Асад и продължаващите от 11 месеца репресии от държавните органи над антиправителствените протести. Вчера Асад реши да организира на 26 февруари референдум за нова конституция, основана на плурализма, в която се премахва всяко позоваване на партията Баас, която управлява Сирия от близо 50 години.

Краят на върховенството на партията Баас е едно от основните искания на опозицията в началото на протестното движение в средата на март 2011 г. Сега обаче тя настоява Асад направо да напусне властта. Според текста на проекта за нова конституция на Сирия президентът продължава да назначава премиера и членовете на правителството, а опозицията настоява премиерът да се излъчва от парламентарното мнозинство.
Вчера в Сирия са били убити най-малко 36 души по данни на Сирийския център за наблюдение на правата на човека.

Последвайте канала на

БТА
594 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини