Цветанов подаде ръка на съда

  • 16 февруари 2012 09:52

  • 1270
  • 1
Цветанов подаде ръка на съда
©

"Пречупихме тежката престъпност, продължава изваждането на пътните полицаи от храсталаците, а българският съд има огромен потенциал." Това казва в специално интервю за DW вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа.

"Не очаквайте оставки заради несъстоялия се български Шенген. Причината е проста - въпросът за търсенето на политическа отговорност не е актуален, тъй като сред партньорите на България има консенсус, че страната покрива техническата готовност за членство", казва министър Цветанов.

"Що се отнася до холандските резерви, те били продиктувани от вътрешнополитически съображения. Нещо повече дори - евроатлантическите партньори дават изключително висока оценка за ефективността на борбата срещу трансграничната организирана престъпност в България", заявява Цветанов и уверява, че вече нямало такива знакови престъпления, каквито помним от близкото минало. Има обаче необяснимо леки присъди за извършени тежки престъпления, твърди Цветанов и посочва например условната присъда срещу Христо Ковачки - при положение, че преди това съдът е счел за годни събраните доказателства по обвинението за измами с ДДС в размер на 16 милиона лева. В същото време престъпления за по 1000-2000 лева приключват с ефективни присъди, оплаква се вътрешният министър.


"Нямам никакъв интерес или пък намерения да водя войни с институциите. Когато някой път съм си позволявал да коментирам, то е защото вероятно на моменти съм бил по-емоционален заради контактите ми с жертвите на престъпленията. Но то не е било, за да провокирам някакво противопоставяне. Не съм аз човекът, който трябва да дава оценка за съдебната система", уверява вътрешният министър, който обаче неведнъж си е позволявал тъкмо такива оценки.

По-важното обаче е, че вярва на българския съд:

"Аз изпитвам огромно уважение и респект към българския съд - убеден съм, че мнозинството съдии, прокурори, полицаи са стойностни хора, генератори на желаната промяна и от обществото, и от ЕС. Като граждани и представители на ръководни институции трябва да се грижим за интереса на обикновения човек, да защитаваме неговите права, и когато има извършено престъпление, да има бърз съдебен процес. Нямам никакви намерения да се конфронтирам с нито една институция, винаги съм бил за интегритет между институциите. Това е единственото, към което се стремя, винаги съм бил искрен и всеотдаен към общите усилия, които трябва да положим, за да променим държавата. Припомням ви, че Механизмът за оценка беше въведен през 2007 година не защото Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа имал някакво различно мнение, а защото тогава е преценено, че България има дефицити, които трябва да отстрани.
Има толкова млади перспективни съдии, прокурори и служители от МВР, и с общите усилия смятам, че ще успеем. Ръката ми винаги е била протегната за подобен диалог. Включително към съда и всяка останала институция."

"Когато има проблем с МВР, ние не си заравяме главата в пясъка, а предприемаме мерки за отстраняване на служителите, превишили правата си", уверява още Цветанов.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1270 1

Коментари 1

Добави коментар

2012.02.20 | 08:43

1
www.sportnamedicina.com Професионални ортези, протектори и облекло за спортисти. За всички хора, които ценят тялото си

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини