Топлото ни най - солено в Европа

  • 16 февруари 2012 06:04

  • 1783
  • 5
Топлото ни най - солено в Европа
©

Топлото на българите излиза най-солено в целия Европейски съюз независимо дали се греят с парно, ток, газ или друго.

Не става въпрос за конкретната сума, която плащаме ние и французите например, а за съотношението каква част от заплатата ни отива за сметките за отопление. Например за отоплението на един тристаен апартамент в София с парно, плюс разходите на домакинството за ток, ще излезе около 360 лв. за януари. В същото време в Белгия например сметката на аналогично жилище за парно и ток за миналия месец е 180 евро, т.е. сумите са приблизително еднакви. Средната заплата в Белгия обаче е над шест пъти по-висока от тази в България.

Според официалната статистика за декември 2011 г. у нас тя е била 704 лв. В същото време фламандците и валонците са вземали 2500-2800 евро. Разликата ни с германците е още по-фрапираща. Там тристайно жилище през зимата се отоплява срещу 110 до 200 евро в зависимост от използвания енергоносител. При централно парно и ток месечната сметка е около 200 евро. Ако апартаментът се намира в газифицирана сграда, фактурите за синьо гориво и ток сумарно са за около 110 евро.

Германците обаче взимат средно по 2500 евро на месец, докато нашенци - по 360 евро. Във Франция пък сметките за топло през зимата са с около 20% по-високи от тези в България. Жителите на най-голямата по територия държава в ЕС обаче работят за 2300 евро на месец, което е с 6,4 пъти по-високо заплащане от това в България.

От топлофикациите твърдят, че сметките ни за парно за януари са средно с малко над 10% нагоре спрямо тези за първия месец на миналата година. Реално фактурите обаче са значително по-високи. Причината е, че топлофикациите изчисляват средна сметка, като събират потреблението на абонатите си, ползващи парно във всички стаи, с това на пенсионери и други бедни хора, които пускат само по един радиатор вечер, а в останалата част от жилището им е студено. В чужбина, и особено в Западна и Централна Европа, няма нито един жител, който да пести от отопление и да събира цялото семейство да спи в една стая, за да спести 20-30 евро. Причината, разбира се, е в стандарта на живот. Тъй като там дори безработните и бедните получават като помощи пари или ваучери, с които безпроблемно се покриват сметките за парно, ток и газ.

Не само на западняците обаче отоплението през зимата им излиза далеч по-евтино от на българите. В Москва общата сметка за всички комунални услуги за тристаен апартамент не надвишават 50 долара, разказват българи, живеещи в руската столица. Вярно е, че там газът е "безбожно" евтин, но също така е вярно и че Москва е един от най-скъпите градове в света. И за да живее човек нормално и без излишен лукс, взима по 4000 долара месечна заплата.

Последвайте канала на

1783 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
popaj

2012.02.20 | 22:21

5
Eвала за статийката.Като сме овчи глави и си траеме ще ни правят на маймуни ,и ще си умрем като скотове в лишения и недоимък. Имам обаче МНОГО сериозна забележка към автора на статията - не пишете глупости,че българина (с малка буква) вземал по 720 лева !!! Това е мит.Мнозинството нашенци са на 250-30 лева чисти пари.
Хм

2012.02.20 | 22:21

4
Както и да го погледнеш ние сме най-зле! Реалността е, че ЕС обгрижва държави като Гърция, Италия, Испания, които са в пъти по-добре въпреки всичко! За нас на никой не му пука, въпросът е защо въобще членуваме в този ЕС като е абсолютната пръчка в гъза... Убиха ни производството - малкото останало със стандартите им и сертификатите им. Налози тук, акцизи там - никаква файда. За едните магистрали гъзовете си дадохме!
ззз

2012.02.20 | 22:20

3
1 това че ти взимаш толкова не означава, че и другите взимат толкова 700 лева средна заплата е съвсем реална колкото и да не ти се вярва ====== Сайта показва непрофесионализъм с глупостта на автора (уволнете го). Средната заплата в Германия (там уча и знам прекрасно) е 1800 евро (в Белгия също) = За другото добро утро и това не е новина. Докато на хората не им светне да излезнат на протест няма да се поправи държавата. Писна ми да хода на протести с една шепа хора (а и на мен не ми е нуждно баща ми е милионер със солиден бизнес). Та докато аз хода на протести идиотите се спотайват и после реват, че са били бедни. Еми щом не протестирате значи си харесвате положението бе и ви е добре. Т.е. си го заслужавате и харесвате.

2012.02.20 | 22:20

2
ВСИЧКИ НА УЛИЦАТА
В

2012.02.20 | 22:20

1
... и после не отивай в чужбина, за да работиш - ще ти дадем работа тук - 500 лв. (щото си прост и си мислиш, че това е най-доброто), пък и с такава заплата, няма как да отидеш в чужбина поне на екскурзия и да видиш, че е по-добре и да претендираш после, че искаш подобни условия на труд и заплата, както на Джон от Англия или Жан от Франция или бай Някой си от другаде ... ама ако и аз и другите набори си тръгнем, само родителите ми ще останат, с техните болни такива - бъдеще мечта. Кога ли ще ни писне зверски ... ама да станем, а не само да пишем по сайтове и форуми и да се оплакваме (като сега :) ). Лек ден!

Добави коментар

Водещи новини