Цените на яйцата и брашното продължават да растат

  • 10 февруари 2012 18:49

  • 1341
  • 0
Цените на яйцата и брашното продължават да растат
© Булфото

И през изминалата седмица се запазва тенденцията на покачване при цените на брашното и яйцата. Това отчита седмичната справка на министерството на земеделието върху цените на основните хранителни продукти.

Най-скъпо брашно купуват Сливен и Ямбол, сочи справката.

През последната седмица се наблюдава покачване и в цената на яйцата. Големите търговски вериги яйца с размер М се продават между 24 ст. и 29 ст. за брой. Поскъпването е най-сериозно в Бургас, Варна и Перник. С 3 ст. е скочила и цената на големите яйца с размер L. В някои области ги купуват за 31 ст. на брой.

Като цяло, през анализирания период цените на рафинирано слънчогледово олио остават стабилни. Между 2,69 лв. и 3.13 лв. за литър варира цената на олиото в различните градове.

През последната седмица средната цена на едро за страната на слънчогледовото олио се запазва на нивото от предходния период - 2,39 лв./литър. По области цените на едро се движат в диапазона от 2,03 лв./литър до 2,70 лв./литър, като най-ниските и най-високите стойности отново са регистрирани съответно в Сливен и Смолян. Най-сериозно понижение на ценовите равнища при търговията с олио се регистрира на борсите в Ямбол (с 0,10 лв./литър или 4,2%) и Пловдив (с 0,09 лв./литър или 3,7%). В 8 от областите цените на олиото слабо се повишават, най-значително в Стара Загора (с 2,2%).

Търговията на дребно със захар също остава спокойна. Наблюдението отчита цени между 2.14 и 2.42 лева за килограм. Най-евтина е захарта в София, а най-скъпа - във Варна.

В Силистра и Търговище си купуват най-евтиното пилешко - за малко над 4 лв. за кг., а в Ловеч то е най-скъпо - около 5 лв.

За наблюдавания период предлагането на агнешката плешка на борсите в страната остава в диапазона от 11,95 до 13,40 лв./кг, съответно в Смолян и Ловеч. Средните цени на дребно за страната както в големите хранителни вериги, така и в другите търговски обекти се запазват на нивата от предходната седмица - съответно 13,53 лв./кг и 13,21 лв./кг.

За наблюдавания период (1 -8 февруари 2012 г.) предлагането на замразено пиле на борсите в страната е в широкия диапазон от 2,97 лв./кг до 4,15 лв./кг, като най-ниска цена на едро е отчетена в Плевен, а най-висока във Варна. В по-голямата част от областните центрове е регистрирано намаление на цените на едро - от 0,3% в Бургас до 4,8% в Силистра. Увеличение от 0,2% до 2,3% се наблюдава само в три области (най-значително в Монтана), а в други три цените остават непроменени.

Средната цена на едро на замразеното пиле за страната отбелязва понижение с 0,03 лв./кг или 0,8% спрямо предходната седмица до 3,67 лв./кг. Предлагането в големите супермаркети е в границите от 4,27 лв./кг до 4,70 лв./кг. По-високи цени спрямо предходната седмица се отчитат в осем от областите, като най-значително е увеличението в Шумен (с 0,15 лв./кг или 3,6%), а по-ниски единствено в Добрич (с 0,18 лв./кг или 3,8%).

През изминалата седмица цените на едро на охладеното пиле по области са в диапазона от 3,80 лв./кг до 4,65 лв./кг, като най-ниска стойност е отчетена в Търговище, а най-висока в Габрово, Ловеч и Плевен. В повечето области цените поддържат нивата си от предходния период. Само в Русе и Варна е отчетено повишаване на цената, съответно с 0,6% и 2,2%. Единствено в складовете на едро в София се наблюдава незначително поевтиняване на охладеното пиле с 0,2%.

Последвайте канала на

1341 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини