Свидетел по "Килърите" се отрече от показанията си

  • 08 февруари 2012 17:03

  • 2084
  • 1
Свидетел по "Килърите" се отрече от показанията си
©

В началото на заседанието по делото „Килърите” обвинението и защитата направиха искания да се четат част от показанията на свидетеля Радослав Димитров, дадени по време на досъдебното производство, поради наличие на противоречия с казаното в съдебната зала вчера или липса на спомен за някои събития.

След съвещание съдебният състав уважи искането за четене на показанията. В тях Димитров е разказал, че по нареждане на подсъдимия Георги Вълев е провел среща в Пловдив с подсъдимия Петър Стоянов. Там свидетелят е получил от подсъдимия Петър Атмаджов запечатан плик, в който си личало, че има пачки с пари. На срещата е присъствал и шофьорът на Петър Стоянов – Боян Джамалов, същият, на когото Димитров е показал във Велико Търново кантората и колата на адвокат Петър Лупов.

Свидетелят Димитров е виждал Петър Лаков, който също дава преди време показания в офиса на Вълев. В течение на няколко месеца заедно с подсъдимия Петър Атмаджов той е събирал заеми, дадени на трети лица от Вълев. Радослав Димитров е давал показания и за казуса „Тракия банк” срещу ДЗИ банк. През 2006 година адвокатите Петър Лупов и Плавен Луков се запознали с продажбата на „Тракия банк”, извършена през 1997-98 година и заявили, че сделката е недействителна и може да се претендира за част от капитала на ДЗИ банк.

Бившите акционери Георги Стойчев и Георги Трифонов упълномощили Георги Вълев да ги представлява по казуса, включително и пред съда. Заведени са дела за запори на имущество на ДЗИ. След като тези дела са загубени е заведен иск в Люксембург, защото бъдещият купувач на ДЗИ банк е бил регистриран там. След преговори е постигнато извънсъдебно споразумение между двете страни за изплащане на обезщетение в размер на 3 600 000 евро на бившите акционери на „Тракия банк”. 1 800 000 евро от тях са изплатени на Стойчев и Трифонов, 1 440 000 евро на Вълев и 360 000 евро на посредника Румен Рачев.

Това споразумение слага край на надеждите за 54,53 % от капитала на ДЗИ банк, за които Георги Вълев имал амбиции. Свидетелят Димитров се е запознал с Румен Рачев, убит на 3 юли 2009 година, по време на среща в офиса на адвокат Петър Лупов, на която присъствал и Вълев. Рачев е бил представен като човек, които има влияние в медии и определени среди.

При прочитане на протоколите от разпитите, извършени на 23 септември и 14 декември 2010 години и на 20 април 2011 година, Радослав Димитров заяви, че голяма част от записаното в тях не отговаря на истината. То не е казвано от него, а е било диктувано от разпитващите. Освен това върху него е бил оказван натиск от страна на разпитващите. Според запознати обаче, разпитите са записани със СРС-та, които показват друго.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2084 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
не е вярно

2012.02.21 | 23:19

1
Не е вярно, какви са тия "Според запознати"? Напротив, СРС-тата вече са разсекретени и ще се четат публично, тогава всички ще имате възможността да чуете и прочетете какво са правили престъпниците в униформи! Стига сте се излагали, Г-да журналисти, стига сте се държали като подлоги, не ви прави чест с такива публикации, защото ще загубите аудиторията си, когато се окаже, че пишете неистини...

Добави коментар

Водещи новини