Кристалина Георгиева: Ще помогнем на засегнатите от наводненията

  • 07 февруари 2012 08:13

  • 1062
  • 0
Кристалина Георгиева: Ще помогнем на засегнатите от наводненията
©

В ефира на БНТ българският еврокомисар Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование съобщи, че пътува към страната ни, за да посети районите, засегнати от вчерашните наводнения.

"Пътувам към мястото на бедствието заедно с експерт на Европейската комисия. Искаме да видим на място какво е положението и какво може да се направи в следващите дни, защото се очакват много ниски температури в цяла Европа. Трябва да мислим и за следващите няколко месеца, които ще бъдат трудни. Първото място, което ще посетя в България, е с. Бисер. Във връзка сме с кризисния щаб, добре е да посетим и други засегнати места", заяви тя.

Еврокомисарят посочи, че в такава ситуация ЕК може да помогне с техника, като например мобилни станции за изпомпване на водата. "Нашата цел днес е да се запознаем с обстановката и да преценим рисковете за хората. След това веднага ще се свържем с нашия екип в Брюксел, за да подготвим план за действие", каза Георгиева.

По думите й, в по-далечен план трябва да работим в областта на превенцията, за да не се повтарят такива трагедии. Тя каза, че не сме готови за света, в който ще живеем след години и в който бедствията ще бъдат много по-големи. "Това може да бъде наваксано само с работа, трябва да поставим грижата за хората като наш приоритет", категорична бе Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование.

Тя съобщи, че при подобни бедствия ЕК предоставя финансова помощ, когато щетите надхвърлят 0,6% от БВП на съответната държава. "Оценката на щетите тепърва предстои", добави Георгиева.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1062 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини