Извънредно положение е обявено в „Мини Марица-изток"

  • 06 февруари 2012 20:35

  • 2647
  • 0
Извънредно положение е обявено в „Мини Марица-изток"
©

Със заповед на Изпълнителния директор в „Мини Марица-изток ЕАД е обявена „Аварийна готовност", съгласно съвместния План между „Мини Марица-изток" ЕАД, ТЕЦ „Марица изток 2" ЕАД и Предприятие „Язовири и каскади" ЕАД.

Влошените метеорологични условия и обилните валежи от над 80 л. на кв. метър, паднали на територията на източномаришкия въглищен басейн през последното денонощие, доведоха до спиране на въглеподаването от трите рудника на „Мини Марица-изток" от днес, съобщиха от пресцентъра на дружеството.

"Затруднен бе и достъпът на персонала до работните им места. Кризисният щаб, сформиран в дружеството, приведе в изпълнение аварийния план за работа, чрез който се създава организация за действие и взаимодействие между органите за управление и силите за провеждане на мероприятия по защитата на работещите, населението и собствеността в случаи на наводнения. Отводняването на хоризонтите се осъществява посредством система от напречни и надлъжни канали, които се заустват във водочерпни пунктове, откъдето се изпомпват в система от канали извън зоната на рудниците.

Големите количества валежи за кратък период от време доведоха до невъзможността да бъдат изпомпени и отводнени от рудниците придошлите води. В резултат на това бяха залети големи площи от територията на дружеството, производственият процес беше преустановен и работата на хидротехническите съоръжения беше изключително затруднено. Спирането на работа на дружеството доведе до невъзможност за ритмично подаване на лигнитни и брикетируеми въглища към клиентите.

До четирите топлоелектрически централи в региона - ТЕЦ „Марица Изток 2" ЕАД, ТЕЦ „КонтурГлобал Марица изток 3", ТЕЦ „AES Гълъбово" и „Брикел" ЕАД са изпратени известия за възникналото форс-мажорно събитие", се казва още в съобщението.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2647 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини