Близо 1,4 млн. лв. се изпарили мистериозно от общинска хазна

  • 02 февруари 2012 20:48

  • 904
  • 1
Близо 1,4 млн. лв. се изпарили мистериозно от общинска хазна
©

1 375 086 лв. са се изпарили мистериозно от хазната на община Монтана. Кметът Златко Живков не може да даде обяснение какво е станало с приходите от такса смет, пише "Монитор".

Абсурдният факт излязъл наяве на последната сесия на Общинския съвет в града. При представянето на отчета за изпълнението на бюджета за 2011 г. става ясно, че парите, събрани от таксата, са 3 679 951 лв., а са изразходвани 2 304 865 лв. Къде е отишла разликата обаче, Живков така и не казал. На въпрос на общинската съветничка Ирена Димова той отвърнал, че ще прати писмен отговор. Такъв все още не е получен. Само преди две седмици обаче шефът на Сметната палата Валери Димитров даде Монтана като пример за община, която е пренасочвала пари от такса смет за други нужди.

Законът за местните данъци и такси изрично забранява парите от целеви пера, каквото е такса смет, да се изразходват за други дейности. Според Наказателния кодекс длъжностно лице, което наруши разпоредбата в закона, се наказва със затвор до 3 години или с пробация, както и с лишаване от правото да заема определена държавна или обществена длъжност. Това означава, че ако се докаже, че кметът на Монтана е харчил парите за боклук за други неща, може да има нови избори в общината. Общинарите от ГЕРБ съобщиха, че ще сезират Сметната палата за липсващите пари. „Най-безочливото е, че през миналата година в Монтана бе променена базата за определяне на такса битови отпадъци и ние станахме една от общините с най-висок размер такса смет”, разказа общинската съветничка Ирена Димова.

Това е поредната далавера, в която се замесва името на Живков, след като вече трети месец прокуратурата го разследва на базата на одитен доклад на Сметната палата. В края на миналата година държавните одитори направиха проверка на разходването на бюджет 2010 г. и изпратиха доклад за констатираните нередности до държавното обвинение. Въпреки че документите са секретни, тогава стана ясно, че нередностите са при обществените поръчки. В същото време, макар да е разследван от прокуратурата, Живков е напирал за шеф на Сдружението на общините.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
904 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2012.02.03 | 06:57

1
СЬС СИГУРНОСТ СА ГЕПЕНИ НЯМА КАК ИНАЧЕ

Добави коментар

Водещи новини