Дълговете за парно стигат 260 млн. лв.

  • 02 февруари 2012 09:28

  • 1000
  • 0
Дълговете за парно стигат 260 млн. лв.
© Интернет

260 млн. лв. са стигнали дълговете на столичани за парно, съобщиха вчера от „Топлофикация – София” по време на обичайната си за началото на годината пресконференция.

Шефът на дружеството Стоян Цветанов направи уточнение, че тази сума все още не е окончателна. Въпреки това тя е с 30 млн. лв. по-голяма от обявените през 2011 г. борчове. По-късно от столичната топлофикация обясниха, че конкретно за битовите абонати сумата се върти около 200 млн. лв.

В същото време от „Топлофикация – София” отчетоха ръст с 12% на изрядните абонати през миналата година. За такива се смятат всички с до две просрочени сметки. В тази графа попадат 64% от клиентите. Както и онези 8 на сто от абонатите, които плащат веднъж годишно – след получаването на изравнителната сметка.

От столичното парно се похвалиха още, че през 2011 г. са събрали чрез съда неплатени сметки за 12 млн. лв. 2800 абонати пък са поискали разсрочване. „Взехме правилното решение – да не изнасяме делата в адвокатски кантори”, коментира Стоян Цветанов.

Той припомни, че топлофикацията не отписва служебно натрупани борчове, чиято давност е изтекла. Това се случва само ако съд каже, че е изтекла давността. Въпреки че омбудсманът постанови, че тя не може да е повече от 3 г., добре е да се знае, че все още има съдебни състави, които смятат, че дълговете са с давност 5 г.

Данните на „Топлофикация – София” показват още, че нейните собствени дългове за природен газ се доближават много до несъбраните пари от абонатите. Текущо тя дължи 170 млн. лв. на „Булгаргаз” а освен това има задължения и по разсрочени плащания. Цветанов гарантира, че до края на февруари ще преведат на „Булгаргаз” 100 млн. лв.

От столичното дружество отчетоха още, че ще завършват 2011 г. с 23 млн. лв. оперативна печалба. За миналата година се регистрира рекордно производство на топлинна енергия – с 5 млн. мвтч повече спрямо 2010 г.

Последвайте канала на

1000 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини