Едномесечната карта за метро да е 23 лв., предвижда Столичната община

  • 02 февруари 2012 07:23

  • 1412
  • 1
Едномесечната карта за метро да е 23 лв., предвижда Столичната община
© Булфото

Едномесечната карта за метро да е 23 лв. до пускането на втората линия на метрото предвижда Столичната община.

Предложението е включено във внесеният проект за промени в Наредба за превоз на пътници и условия за пътуване с масовия градски транспорт в деловодството на Столичния общински съвет.

Цената на картата ще се запази до пускането на втория лъч на метрото, а предвижданата цена от 35 лв. само за пътувания в метро ще влезе в сила от 1 септември, предвиждат предложенията за промени в наредбата. Останалите промени в номенклатурата от документи за превоз на пътници ще влязат след приемането им от Столичния общински съвет.

От администрацията на Столичната община смятат, че предложенията за промени в наредбата ще се разгледат в края на февруари или началото на март. След приемане на новите текстове в наредбата ще отпаднат част от съществуващите в момента карти и билети за определен брой и вид пътувания. От употреба ще излязат тези документи, които се използват най-малко, а разходите за осигуряването им по всички пунктове излизат по-скъпо от приходите при продажбата им.

От влизането в сила на промените ще започне издаване само на електронни карти за пътуване, като се предвижда да има персонални и
неперсонализирани карти с различна цена.

От същият период предстои увеличаването и на глобата за нередовен пътник от 10 на 20 лв. Също от влизането в сила на наредбата ще започне предлагане на пакети от карти за цялата градска мрежа за родител и ученик, както и насочени към бизнеса.

Общината предвижда възможност за студентите в други населени места, които са от София и пътуват ежедневно с градския транспорт, да имат карти за пътуване, тъй като досега те нямаха право на карти с намаление. С промените ще се реши и проблемът на хората с решения от ТЕЛК и НЕЛК, които не можеха да ползват преференциални карти до края на календарния месец, ако решението от ТЕЛК изтичаше през него.

В деловодството на съвета е внесено и предложение за промяна в Наредбата за организация на движението. С него сегашната синя зона ще бъде разделена на две части - синя и зелена, в които ще има различно разрешено време за паркиране и ще са с различно работно време. Промените ще влязат в сила три месеца след приемането, е записано в преходните и заключителните разпоредби.

Единствената промяна, която ще влезе непосредствено след влизането в наредбата засяга живеещите в зоната за кратковременно паркиране. С него ще бъде разрешено паркирането в обособени зони след снабдяването с предвидения документ.

Последвайте канала на

БТА
1412 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Валката

2012.02.03 | 10:00

1
Ами ако ползвам само единия метро диаметър от метрото.Защо трябва да плащам 35 лв за месечна карта?Струва ми се, че не е много справедливо.

Добави коментар

Водещи новини