ЕС поиска да се приложи незабавно примирието в Сирия

  • 26 февруари 2018 19:38

  • 1222
  • 2
ЕС поиска да се приложи незабавно примирието в Сирия
© gettyimages (архив)

Шефката на дипломацията на ЕС Федерика Могерини поиска да се приложи незабавно 30-дневното примирие в Сирия, за което вчера настоя Съветът за сигурност на ООН, за да може да се достави хуманитарна помощ и да се организират медицински евакуации, предаде БТА, позовавайки се на АФП.

ЕС освен това прибави имената на новите сирийски министри на индустрията и на образованието в списъка си със санкции срещу представители на режима в Дамаск. Така в този списък вече има 257 души, на които се забранява да влизат в ЕС и чиито авоари в ЕС се замразяват. В списъка със санкции са включени и 67 юридически лица.

Прибавянето на двамата министри става автоматично. Списъкът се актуализира при промени в сирийското правителство, отбелязва АФП.
"Примирието трябва да влезе в сила веднага", заяви Могерини в началото на срещата на външните министри на ЕС в Брюксел.
Подкрепената и от Русия резолюция на Съвета за сигурност беше необходим и насърчаващ първи етап, но "положението на терен рязко се влошава, особено в хуманитарно отношение", подчерта тя.

В Сирия се наблюдава завръщане към Средновековието, тревожно констатира люксембургският външен министър Жан Аселборн и спомена по-конкретно тежката съдба на жителите на бунтовническия анклав Източна Гута близо до Дамаск, където по-рано днес руският президент Владимир Путин нареди да се въведе неколкочасово примирие всеки ден. Европейски източник обаче отбеляза, че не се очаква на днешния Съвет "Външни работи" на ЕС да се обсъжда положението в Сирия, а и редица важни държави са представени на по-ниско равнище.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1222 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.02.27 | 08:19

1
Те настояват и самите те, го нарушавате. Наглост ..!

2018.02.27 | 08:20

2
ЕС нямат войски в Сирия бе капут руски!

Добави коментар

Водещи новини