Facebook е обект на увеличаваща се вълна патентни атаки

  • 01 февруари 2012 16:36

  • 1517
  • 0
Facebook е обект на увеличаваща се вълна патентни атаки
©

Докато се подготвя за един от най-големите борсови дебюти в историята на интернет, социалната мрежа Facebook е подложена на увеличаваща се вълна от атаки, станали епидемични при технологичните компании – патентните дела. Миналата година Facebook е бил ответник по 22 съдебни спора за патентни нарушения, двойно повече, отколкото през 2010 г., съобщава "Ройтерс".

Сред делата е и едно за нарушаване на патент, свързан с предаването на съобщения до голяма мрежа от потребители – централна функционалност на всяка социална мрежа. Нападенията срещу Facebook показват, че социалните услуги са новият фронт за патентните войни в Силициевата долина, казват анализаторите на "Ройтерс". Досега основните спорове бяха свързани с мобилен хардуер, където ответниците са компании като Apple и Microsoft, пише dnevnik.bg.

Преди 2010 г. разработчикът на онлайн игри Zynga, компанията за групово пазаруване Groupon и социалната мрежа за професионалисти LinkedIn не са участвали в нито едно дело. През миналата година, когато тези компании излязоха на борсата, са заваляли и първите съдебни искове. Все пак Facebook остава първенец по явявания в съдебната зала.

Очаква се Facebook да подаде документи за първоначално публично предлагане (IPO) съвсем скоро. Компанията може да постигне пазарна оценка от над 100 млрд. долара. Засиленото внимание, което Уолстрийт обръща на компанията, кара много хора да мислят, че могат да измъкнат бързо споразумение от нея, смятат експерти по право от долината.

По-голямата част от делата срещу социалните компании са завеждани не от конкуренти, а от агрегатори. Това са фирми, събиращи голямо патентно портфолио с цел да получат лицензионни такси от съществуващи компании. Заплахата от съдебно дело обикновено подтиква тези компании да плащат за лицензирането на патентованите технологии, вместо да участват в дълъг и скъп спор.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1517 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини