"Синята зона" вече до 20 часа

  • 01 февруари 2012 06:39

  • 1270
  • 0
"Синята зона" вече до 20 часа
©

Работното време на синята зона ще бъде удължено до 20 часа.

До този час за паркиране ще се плаща в карето между булевардите „Ал. Дондуков”, ”В. Левски”, ”П. Евтимий” и „Т. Александров”. В зоната таксуването ще започва от 8 ч. сутринта. Това предвижда концепцията за паркиране, която се очаква да бъде гласувана в следващите седмици от Столичния общински съвет. Окончателната промяна обаче ще влезе в сила през лятото, когато ще бъде пуснат в експлоатация вторият лъч на метрото „Надежда” - ”Лозенец” и буферните паркинги по протежението му, пише "Монитор".

В момента работното време на синята зона е от 8,30 ч. до 18,30 ч. в делнични дни. То ще се запази за т.нар. зелена зона, която ще бъде формирана в периферията и ще приеме границите на сегашните платени паркоместа. Общият брой на квадратчетата за спиране и престой ще е около 12 000.

Мотивът за увеличение на времето за плащане е, че в най-идеалния център има проблеми с паркирането и по-късно заради посещаемост на заведения и други обществени места, обясни зам.-кметът по транспорта Любомир Христов.

Разликата между двете зони е, че в синята ще е разрешен престой до 2 часа, а в зелената – до 4 часа. От общинската администрация няма да предложат промени в цената за паркиране, но решението щяло да е на градския парламент. От две години се коментират цени от 1 до 3 лева на час в синята зона.

„Паркирането на живеещите в зоните ще става с винетка, като местата ще бъдат обособени в 20 карета. Така хората ще могат да си търсят място в цяло каре, а не в обхвата на една пряка, както досега”, обясни Христов. Той не коментира цената на стикера. През миналата година се планираше винетката да струва 120 лв.

В кварталите ще бъде създадена възможност за обособяване на т.нар. жълта зона. Тя ще е безплатна, но ще се контролира от паяци.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1270 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини