Сменяйте опасния френски силикон

  • 31 януари 2012 06:20

  • 3193
  • 1
Сменяйте опасния френски силикон
©

Силиконовите импланти за гърди на френската фирма PIP са вредни и опасни, премахнете ги незабавно.

С тази препоръка към всички българки, които са си сложили такива протези, се обърнаха официално вчера от Българската асоциация по пластично-възстановителна и естетична хирургия. Това съобщи нейният секретар д-р Страхил Ефремов и обясни, че не е необходимо операциите да се правят спешно, но пациентките не бива да изчакват много дълго време, а да намерят време за това в следващите месеци.

По информация на асоциацията у нас не повече от 1300 жени са си сложили от опасните френски импланти. Между 8000 и 10 000 души у нас всяка година си правят някакъв вид пластична операция, пише "Монитор".

Скандалът с въпросните протези на фирма PIP гръмна през декември, когато здравното министерство на Франция разкри, че въпросната фирма ги е произвеждала не от медицински, а от промишлен силикон и оцветители. Германски лекари пък заявиха, че 19 пациентки с импланти на същия производител са се разболели от рак.

Българките, които са с такива протези, да потърсят хирурга, който ги е оперирал и да си направят контролна ехография и дори мамография. При необходимост да се направи и магнитен резонанс, посъветва още д-р Страхил Ефремов.

С тези изследвания се проверява не само целостта на импланта, но и дали няма туморни образувания в гърдите.

При всички случаи е задължително образното изследване да е назначено от лекар след обстоен клиничен преглед. При него се откриват изменения на тъканта на жлезата, на мастната тъкан, на мускулатурата, ако имплантът се намира под нея, на лимфните възли, които могат да бъдат увеличени. Също така може да се прецени състоянието на капсулата със силикон.

В България няма регистър на пациентките с гръдни импланти. Необходимо е той да бъде създаден, коментира още д-р Ефремов и подчерта, че в него е редно жените да не фигурират с имената си, а с код или с псевдоним, за да се запази конфиденциалността.

Според него така ще се пресече всякакъв опит за навлизане у нас на пазара на гръдни импланти без сертификат и неясно производство, например от Китай или Индия.

Информацията в регистъра може да ни бъде много полезна и за съставянето на анализи, за по-добра отчетност, за да има ясна представа за насоките, в които се развиват процесите, каза още д-р Страхил Ефремов.

Последвайте канала на

Десислава Станева
3193 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
asdasdas

2012.01.31 | 09:27

1
nqma nishto po grozno ot jena s implanti :/

Добави коментар

Водещи новини